Microsoft har beslutat att fasa ut Xbox Live. Namnet, alltså. Men först en liten tillbakablick:

Microsoft var inte först med onlinespel på konsol. Både Nintendo och Sega hade onlinelösningar långt tillbaka i tiden, men det var först på Dreamcast vid millennieskiftet som vi på allvar fick en välfungerande onlinelösning för konsolspelare. Jag kopplade upp mig på Dreamarena (bara namnet var ljuvligt) via konsolens modem och brände timme efter timme på Phantasy Star Online.

Som bekant gick Segas dröm i kras och således blev det aldrig ”up to 6 billion players” som sloganen sade. I stället var det med Xbox Live till Xbox som onlinespel på konsol tog fart på allvar. Microsofts kunskap och resurser kombinerat med satsningen på bredband gjorde Xbox Live till en solklar vinnare. Sony och Nintendo lämnades kvar på perrongen.

När Xbox 360 slog igenom var Xbox Live en viktig förklaring. Snart insåg Sony hur mycket pengar som fanns att tjäna och beslöt att de skulle börja ta betalt för sitt PlayStation Network.

På senare år har många ifrågasatt hur länge Xbox Live ska finnas kvar. Namnet, inte själva onlinetjänsten. Gratisspelen som ingår varje månad har varit allt annat än spännande i flera år nu, särskilt jämfört med vad som erbjuds på Game Pass.

Xbox Live är historia.

Så nu var det dags att pensionera Xbox Live och säga hej till Game Pass Core. Den 1 september flyttas befintliga Xbox Live-kunder automatiskt över. För 79 kr/månad får de onlinespel och tillgång till 25 utvalda Game Pass-titlar. Nya titlar kommer adderas några gånger per år. Detta blir ett slags light-version av Game Pass.

Själv är jag Game Pass Ultimate-kund sedan en tid tillbaka och behöver därmed inte oroa mig för vilka spel som ingår. Allt finns där, även EA Play. Men priset höjs i augusti. Eller ”uppdateras”, som det heter när företag prishöjer.

Jag lär stanna kvar ändå, det är skönt att ha så mycket underhållning på samma ställe, och jag inbillar mig att jag i slutändan sparar en del pengar (även om de pengarna hamnar på retroinköp i stället).

Namnet Xbox Live är alltså snart borta. Det känns nästan som att en epok går i graven. Lite som när TV1000 och FilmNet försvann. Namn man är van vid bara ska finnas där, och som väcker känslor och minnen, upphör plötsligt att existera.

Detta påminner lite om Sonys olika nivåer på sin PS Plus-tjänst.
(Visited 85 times, 1 visits today)