När det började stå klart att Xbox One skulle åka på storstryk mot PlayStation 4 slutade Microsoft att rapportera försäljningssiffror. Det vi har fått de senaste tio åren är ganska menlösa siffror på ”aktiva spelare” och liknande.

Därför var det mycket överraskande när en Microsoft-medarbetare på BIG Festival i Brasilien meddelande att det har sålts 21 miljoner enheter av Xbox Series X och S. Det framgår inte om det är skeppade till butik eller sålda till slutkund, så kallad sold-through.

Tillsammans med försäljningen för Xbox One har Microsoft krängt 79 miljoner Xbox-konsoler, fick vi veta, vilket lågstadiematematikern genast lyckas få till att det såldes 58 miljoner Xbox One innan den togs ur produktion. Det är nära den siffra som det har spekulerats kring.

Så vad betyder 21 miljoner? Är det bra eller dåligt? Det är ungefär som väntat. Sony meddelade i april att de då hade skeppat 38,5 miljoner PS5-konsoler, så de är sannolikt över 40 miljoner nu. Detta betyder att förhållandet mellan PlayStation och Xbox är ungefär 2:1, precis som det var under den förra generationen. Däremot är trenden fallande för Xbox, som vi sett under ett antal månader nu, medan PS5 ökar hela tiden. 2022 var ett katastrofalt dåligt år för Xbox Series X/S.

En annan intressant detalj är att 48 procent av köparna av Xbox Series S är helt nya Xbox-kunder. Detta måste ses som ett gott betyg för Microsofts strategi med en svagare och billigare konsol som en inträdeskonsol, trots att det har gnällts en del på att Series S håller tillbaka spelutvecklingen till de nya konsolerna (vilket mer eller mindre bekräftas av utvecklarna bakom Baldur’s Gate III).

I samband med förhandlingen mellan Microsoft och den amerikanska konkurrensmyndigheten FTC har framkommit massor av intressanta fakta. Vi har nu för första gången på flera år fått ta del av uppgifter på antalet skeppade Xbox-konsoler. Under fjärde kvartalet för räkenskapsåret 2022, som slutade den 31 mars, skeppades 3,2 miljoner konsoler. Detta kan jämföras med Sonys siffror för PS5 på hela 7,1 miljoner.

I förhandlingen ligger det i Microsofts intresse att se så små ut som möjligt, då köpet av Activision Blizzard enligt somliga kan göra Microsoft för dominanta. Det finns farhågor om att konkurrensen kommer skadas av ett sådant gigantiskt uppköp, därav alla turer med allsköns konkurrensmyndigheter.

Därför slår Microsoft på stora trumman om hur stora och dominanta Sony är. Vilket offentliggör uppgifter som de annars hade hållit för sig själva och ger oss en inblick i hur det egentligen går. Det tackar vi för.

(Visited 104 times, 1 visits today)