Geoff Keighleys Summer Game Fest har bara tre år på nacken men har i praktiken redan ersatt E3 som årets stora spelhändelse. Under torsdagskvällen gick årets SGF av stapeln. I brist på E3 är detta det bästa vi har, även om utgivare håller sina egna event.

Särskilt bra var det emellertid inte. Det är förståeligt att Keighley måste fylla ut med en del reklam för att få in pengar, och det kan nog de flesta ha visst överseende med. Men tempot och blandningen av spel och annat kändes inte genomtänkt alls.

Vad fick vi se då? En hel del spel, även om väldigt få var rena nyheter. En nyhet var Prince of Persia: The Lost Crown, vilket inte är den ständigt försenade remaken av Sands of Time. Det kändes väldigt ungdomligt i stil och ton, vilket kanske inte riktigt tilltalar mig. Vi fick se Mortal Kombat 1 som såg som, tja, Mortal Kombat. Och så dök Nicolas Cage upp som en av karaktärerna i Dead by Deadlight. Vilket var… oväntat. Men spelet såg ärligt talat inte bra ut.

Det var kul att se Nicolas Cage på scenen,
men mindre roligt att se hans lågupplösta nuna i spelet.

Mer gameplay från Alan Wake II togs emot med öppna armar. Det är onekligen ett annat spel Remedy har skapat än den uppföljare som de en gång började arbeta på till Xbox 360. Nu delar dessutom Alan Wake äventyret med FBI-agenten Saga Anderson, och enligt manusförfattaren Sam Lake kommer spelaren kunna byta mellan dessa två vid givna tillfällen.

Ett spel som briljerar varje gång vi ser det är Lies of P. Nu fick vi äntligen ett releasedatum: 19 september. Det ser verkligen läckert ut och var kanske showens höjdpunkt. Det släpps direkt till Game Pass, men en demo finns redan ute nu för den som inte kan vänta.

Immortals of Aveum var riktigt imponerande rent visuellt. Det släpps redan den 20 juli. Och så kom utannonseringen av del 2 av remaken av Final Fantasy VII, Rebirth.

En glad överraskning som kom från ingenstans var Sonic Superstars. Det är spelbart för upp till fyra spelare, känns klassiskt och nytt på samma gång och släpps någon gång i höst. Redan den 23 juni kan vi värma upp med Sonic Origins Plus, den fysiska och expanderade versionen av Sonic Origins.

Annars var det väldigt tunt med nya spännande titlar, men desto fler ointressanta gäster på scenen och dussintitlar. För att vara en spelshow var det således något av en besvikelse, och jag tror att Geoff Keighley behöver se över formatet lite till nästa gång. Detta var en show för en timme, inte två. Ska de hålla på i två timmar behöver de antingen proppa in fler stora överraskningar, vilket inte är så lätt, eller fylla ut med lite korta panelsamtal eller intervjuer med riktigt intressanta gäster.

Nu har vi på kort tid fått två ganska medelmåttiga spelshower. Först PlayStation och sedan Summer Game Fest. På söndag väntar årets Xbox-show. Mycket står på spel för Microsoft, vars försäljning av Xbox är i rejäl utförsbacke. Jag tror den kommer bli den bästa av de tre, helt enkelt därför att den måste bli det.

När ett nytt 2D-Sonic är en av höjdpunkterna vet man att det varit skralt med stora spel.
(Visited 53 times, 1 visits today)