Alan Wake är ett av de där spelen som inte slog igenom på en gång men som efterhand fick en växande följarskara och med åren kommit att få stämpeln som något av en kultklassiker. Spelet släpptes till Xbox 360 och PC 2010, just innan Microsoft började skifta fokus från traditionella spel till rörelsekänsligt spelande på Kinect.

Jag förälskade mig omedelbart i Remedys fantastiska värld i vackra nordamerikanska Bright Falls, den Twin Peaks-inspirerade berättelsen, det medryckande soundtracket, de kufiga karaktärerna och humorn som aldrig varit långt borta trots spelets mörka ton.

Remedy började arbeta på en uppföljare, men det blev aldrig mer än en gameplay-demo. Ingen ville uppenbarligen finansiera projektet. Remedy drog vidare på nya äventyr, men Alan Wake fanns hela tiden där i bakgrunden. I Control fanns till och med kopplingar till Alan Wake i berättelsen. Det var uppenbart att Remedy hade oavklarade affärer med sin plågade deckarförfattare. I oktober får vi äntligen den uppföljare vi längtat efter.

Det som mer än något annat gjorde att jag fastnade för Alan Wake för tretton år sedan var atmosfären. Remedy hade skapat en fantastisk värld där jag bara ville stanna kvar. Bright Falls var en semesteridyll på dagen och en mardröm på natten. Lägg därtill ett underbart soundtrack, som jag hoppas att de lyckas lika bra denna gång, och härligt kufiga karaktärer som man gillade direkt. Det finns bara en Barry Wheeler!

Striderna var den enda uppenbara svagheten i Alan Wake, men detta har de haft god tid på sig att utveckla och vi har sett prov på det i både Quantum Break och Control.

Alan Wake II beskrivs av Remedy som ett survival-horror-spel. Det första spelet var mer ett actionorienterat äventyrsspel med vissa jump scare-inslag. Det kunde vara lite kusligt i mörkret ibland, för jäklar vad mörkt det var bitvis, men Alan Wake var aldrig ett skräckspel.

En karaktär som Barry passar kanske inte riktigt in i den mörkare ton som ska prägla Alan Wake II, även om Remedy hävdar att spelet kommer ha en del komiska inslag för att bryta av mörkret emellanåt.

Jag ser oerhört mycket fram emot Alan Wake II. 2023 är redan ett riktigt bra spelår, men efter sommaren börjar det på riktigt. Det kommer bli oerhört tufft att utnämna årets spel, men Remedys spel är definitivt en av kandidaterna.

Har du inte redan sett senaste trailern, kolla nu!

Barry driver med den konstant sure Alan.
(Visited 62 times, 1 visits today)