Välj en sida

Jag har inte mycket till övers för kostymdramer, men The Crown har jag faktiskt följt sedan den första säsongen som kom 2016 och avslutade häromkvällen säsong 5 som funnits på Netflix sedan i november.

Det är den svagaste säsongen hittills, utan tvekan. Men fortfarande tillräckligt intressant för att man ska kolla på samtliga tio avsnitt. Flera av huvudkaraktärerna spelas åter igen av nya skådespelare. Imelda Staunton gör ett utmärkt jobb som en något äldre drottning Elizabeth II.

Däremot fungerar både prins Philip (spelad av Jonathan Pryce) och prins Charles (spelad Dominic West) sämre i sina roller. Tidigare skådespelare gestaltade dessa karaktärer med bravur, men här bär det inte riktigt. Pryce saknar karisma jämfört med tidigare medan West är lite för karismatisk för att passa som Charles.

Den porträttlika Elizabeth Debicki stjäl emellertid hela showen som Diana. Hon är oerhört övertygande och får mycket tid framför kameran. Säsong 5 är i mångt och mycket en berättelse om Charles och Dianas sönderfallande äktenskap och alla skandaler som kringgärdade detta.

Det stora problemet med säsong 5 är att den är så händelsefattig. Trots allt som hände runt prins Charles och prinsessan Diana tar det aldrig fart. Det puttrar på i tio avsnitt. Slutet är dessutom rumphugget. Inte ens en spännande cliffhanger, egentligen. Bara – slut.

Det ska komma en sista säsong, och det behövs för att knyta ihop allt. Men jag hoppas att säsong 6 får ett annat tempo. The Crown förtjänar en värdig avslutning.

Betyg: 2/5

(Visited 54 times, 1 visits today)