The Witcher-sagan är bland de mest hyllade i TV-spelshistorien, åtminstone i sin genre. I synnerhet The Witcher III har höjts till skyarna av både recensenter och vanliga spelare, och jag har stämt in i hyllningskören. Trots att jag inte ens har klarat ut spelet. Det är på många sätt en oförglömlig spelupplevelse.

Det är därför inte så konstigt att förväntningarna på Cyberpunk 2077, nästa storspel från CD Projekt Red, var så höga. Besvikelsen var påtaglig. Spelet höll helt enkelt inte måttet, framför allt rent tekniskt (min recension här). Sedan lanseringen för två år sedan har det patchats och jag funderar på att ge det en ny chans på min Xbox Series X.

CD Projekt Red har föga förvånande inte legat på latsidan de senaste åren. Nu har de utannonserat inte bara en uppföljare till Cyberpunk 2077 (”Project Orion”) utan en helt ny The Witcher-trilogi. Tre nya spel. Dessutom står de i startgroparna för ett helt nytt IP med arbetsnamnet ”Hadar”.

För att jobba med Project Orion startas en ny studio i Boston. CD Projekt Red spänner onekligen bågen rejält här. Fem nya spel ska snickras ihop, och vi kan räkna med att det är en mycket långsiktig plan. Uppenbarligen vill de inte släppa Cyberpunk 2077, trots den backlash som studion drabbades av när det släpptes så trasigt. Spelet har ändå sålt bra, 20 miljoner exemplar är inte kattskit, så de ser helt klart potentialen. Tre nya The Witcher-spel kittlar förstås fantasin, men vi kan nog inte räkna med mer än att få spela ett av dem under denna konsolgeneration.

Vi får hoppas att de inte tagit sig vatten över huvudet. Ambitiösa är de i alla fall.

(Visited 86 times, 1 visits today)