Välj en sida

Jag är väldigt sen till festen här. Telltales serie med The Walking Dead-spel har tio år på nacken och släpptes alltså under Xbox 360- och PS3-eran. Först nu har jag tagit mig tid att spela igenom den första säsongen, och jag måste faktiskt säga att den är överraskande bra.

Jag gillade AMC:s serie The Walking Dead i drygt åtta säsonger. Sedan tröttnade jag, och jag har inte följt den alls inför att de sista avsnitten ska sändas i höst. Jag har däremot varit nyfiken på Telltales TV-spelsadaption av Robert Kirkmans grafiska novell en längre tid. Nu var det dags att stifta bekantskap med Lee, Clementine och övriga karaktärer.

The Walking Dead gör sin egen grej av TWD-universumet. Vi får stifta bekantskap med huvudsakligen nya karaktärer i den första säsongen. Men det gör inget, tvärtom känns det fräscht och eftersom spelet handlar om att fatta dialogbeslut och även livsavgörande beslut för karaktärerna i gruppen är det en styrka att karaktärerna står fria från TV-serien. Annars hade upplevelsen blivit hämmad (vem vill riskera att ta livet av gamla älskade karaktärer?).

Telltale har däremot lyckats utmärkt med att behålla stämningen från TV-serien. Dramaturgin känns som hämtad ur den. Det är en bedrift, särskilt som spelet kan liknas vid ett gammalt traditionellt peka-och-klicka-äventyr. Särskilt mycket gameplay finns inte här, The Walking Dead är dialogstyrt och handlar primärt om att följa med i en historia, lära känna karaktärerna och fatta svåra beslut.

Livet efter apokalypsen är inte lätt för en liten flicka.

Det finns gott om tillfällen här när jag vill fatta ett beslut som inte går att fatta. Jag betar av dialogvalen och inser att nej, Telltale vill inte leda mig i den riktningen. Det kan kännas lite surt ibland. Men överlag får jag känslan att jag är med och påverkar, och att besluten som fattas får verkliga konsekvenser. Det är inte många spel som erbjuder detta.

Det som imponerar på mig mest är hur komplexa och trovärdiga karaktärerna känns. Jag hinner ändra åsikt om flera personer under spelets gång utifrån hur de beter sig i olika situationer, och en karaktär tycker jag illa om ända fram till slutet då denne plötsligt gör något som får mig att ändra åsikt.

The Walking Dead är dessutom ett spel som inte försöker släta över den grymma verklighet det utspelas i. Föräldrar kommer därför få kämpa lite i några scener som kändes i hjärtat.

Efter att ha spelat igenom fem episoder och en säsong kan jag bara säga att jag är imponerad av Telltales förmåga att berätta en engagerande historia. Det var inte riktigt planerat att sommaren skulle ägnas åt The Walking Dead, men jag kan knappt vänta på att hoppa in i säsong 2.

Betyget skulle landa på 8/10.

(Visited 129 times, 1 visits today)