Det har blivit dags för ännu en Sonic-samling. Har Sonic Origins det där lilla extra som motiverar prislappen eller bör köpare av tidigare samlingar titta åt ett annat håll?

Sonic är en viktig del av mångas barndom, inklusive min. Mellan 1991 och 2001 släppte Sega ett otal spel till sina olika plattformar. Master System, Mega Drive, Game Gear, Mega-CD och Saturn fick alla sin beskärda del. Och slutligen Dreamcast, då Sonic på allvar tog klivet ut i den tredimensionella världen och åter igen imponerade på en hel värld. Det har ärligt talat inte hänt sedan dess.

Ju fler spel i 3D som har kommit med den blå igelkotten, desto mer har vi gamla fans saknat 90-talet. Sonic Mania förstärkte bara den känslan ytterligare.

Drygt 30 år har alltså gått sedan Sonic sprang in i våra hjärtan för första gången. Det är nästan lite svindlande att tänka på det nu, men vi har spelat Sonic på andra konsoler dubbelt så länge som igelkotten fanns spelbar på Segas egna plattformar. Det rörde sig ju faktiskt bara om ynka tio år innan Sega stängde butiken.

Underbara Ice Cap Zone är förstås med. Men soundtracket är dessvärre utbytt.

Sonic Origins innehåller egentligen fem spel: Sonic the Hedgehog, Sonic 2, Sonic 3, Sonic CD och Sonic & Knuckles hopslaget med Sonic 3, som det en gång var tänkt. Det ger oss alltså totalt fyra spel. Jag kan tycka att det är snålt. Vi får visserligen gräddan av Sonics karriär i ett paket, men det finns fler hyggliga Sonic-spel som hade kunnat inkluderas, allt från DS-spelet Sonic Rush till flipperspelet Sonic Spinball som kom till Mega Drive.

Det går att ta sig an spelen i två olika lägen: Ett klassiskt (Classic) och ett jubileumsläge (Anniversary). Det klassiska är Sonic i originalutförande med begränsat antal liv, lite skarpare grafik och 4:3-bildratio. Anniversary-läget erbjuder ett 16:9-läge och obegränsat med liv och tid. Det är lite tråkigt att det inte finns något mellanting, exempelvis att kunna spela med begränsat antal liv för mer utmaning och samtidigt slippa det begränsade 4:3-läget. Därtill finns Mirror-läget i vilket banorna kan spelas spegelvänt.

Varje spel inleds och avslutas med en animerad snutt.

Spelen är byggda i Retro Engine, precis som Sonic Mania, och är en fröjd för ögat. Dessa klassiker har aldrig sett bättre ut, och för den uppmärksamme finns även en del nya animationer att notera. Nyheter är också att Sonic har spin dash-förmågan även i det första spelet, där han saknar den i originalet, samt att Tails och Knuckles är spelbara i samtliga spel. Förutom i Sonic CD där Knuckles saknas, av någon anledning.

En annan rolig nyhet är Boss Rush, där man kan ta sig an bossar en efter en. Riktigt roligt. Något mindre underhållande är Missions, där man får olika uppdrag att utföra, som att samla ett antal ringar, och genom att utföra dessa tämligen enkla uppdrag inkasserar mynt som kan användas till att låsa upp saker i muséet.

Allt är inte frid och fröjd. Vissa förändringar är till det sämre, och en av dem är dessvärre oundviklig. Musiken i Sonic 3 är delvis ersatt av nya melodier. Detta beror på att en del av musiken skrevs av Michael Jackson, som lär ha hävdat att Sega fick använda den. Några formella rättigheter har de däremot inte, och det är begripligt att de inte vill riskera en gigantisk stämning från nuvarande rättighetsägare. Detta innebär att fantastiska Ice Cap Zone, som jag brukade dö på bara för att få spela om banan och höra musiken en gång till, har fått ett nytt sound.

Spela i klassiskt 4:3-läge om du vill.

Vi måste också säga något om prislappen. Sonic Origins kostar 419 kronor, men då har Sega valt att exkludera extra karaktärer, animationer och annat smått och gott. Vill du ha hela paketet får du betala ytterligare 50 kronor, vilket innebär att man för den kompletta upplevelsen måste punga ut med nästan 500 spänn. Det känns faktiskt hutlöst för fyra gamla Sonic-spel som i allt väsentligt fått återutgivningar till mängder av format de senaste 30 åren.

Dessutom går det inte komma ifrån känslan att Sega redan har släppt den här samlingen en gång. Sonic Origins påminner starkt om Sonic Jam, som kom till Saturn 1997 och erbjöd både mer innehåll och ett slags tredimensionell hubbvärld som hette Sonic World. Efter 25 år kunde Sega kanske ha kryddat innehållet lite mer i en ny samling.

All kritik åsido är denna samling definitivt att rekommendera för fansen. För alla oss som växte upp med Sonic, älskade Sonic och fortfarande tycker att han hör hemma i två dimensioner, är Sonic Origins en ren kärleksförklaring till en av spelvärldens mest ikoniska karaktärer.

Men det är även en samling som känns lite snål givet sin prislapp och vad tidigare samlingar har erbjudit. Detta lär stoppa många spontanköpare från att slå till, vilket är synd, och det hindrar Sonic Origins från att vara den ultimata Sonic-samlingen vi drömt om.

+ Fyra fantastiska spel i en samling
+ Flera olika spellägen
+ Boss Rush är kul
+ Fina animerade mellansekvenser


– Girig prissättning
– Ingen fysisk utgåva
– Några fler spel hade fått plats…

SLUTOMDÖME: Ett stycke spelhistoria i en girig förpackning.

Betyg: 7/10

Spelat på: Xbox Series X
Övriga format: Xbox One, PC, Switch, PS4/PS5

(Visited 270 times, 1 visits today)