Välj en sida

Resan genom backloggen har tagit mig till ännu ett spel som legat och samlat damm. Hur har Uncharted-formeln åldrats?

Jag minns mättnadskänslan när jag våren 2016 klarade ut Uncharted 4. Det var ett riktigt bra spel, välregisserat, grafiskt imponerande och med ett skönt tempo. Men den bestående känslan var att jag hade sett allt förut, och faktum är att jag månaderna innan hade haft betydligt roligare med Rise of the Tomb Raider.

Just den där känslan återkommer när jag efter ett antal år ånyo sätter tänderna i spinoffen Uncharted: The Lost Legacy. Det känns överraskande gammalt. Striderna är, tja, som de alltid varit i Uncharted, vilket innebär mediokra. Vi får fortfarande flytta utplacerade lådor för att kunna klättra till högre platåer. Och dialogen, som jag minns att jag fnissade åt när det begav sig, känns ärligt talat rätt beige i dag.

Jag förvånas över hur mycket spelet har åldrats på bara fyra år. Grafiken är fortfarande snygg även om den står i skuggan av spel som Ghost of Tsushima och The Last of Us Part II, som satte en ny grafisk standard på PS4. Skurkarna är sådär stereotypa som de alltid har varit sedan jag började spela TV-spel vid 90-talets början.

Med allt detta sagt finns det förstås ett i grunden bra spel här i grunden. Röstskådespelet och ansiktsanimationerna är på förstklassig nivå, precis som vi vant oss vid i Naughty Dogs spel. Och det ser fortfarande bra ut. Framför allt imponeras jag fortfarande av studions sinne för detaljer. Blickar. Leenden. Eller när håret klibbar sig fast på Chloes svettiga hals. Trots att spelet i allt annat är oerhört orealistiskt finns dessa ögonblick av mänsklig sårbarhet och realistiska detaljer med.

Det är en intensiv men rätt kort resa, såvida man inte vill åka runt i den semiöppna världen och utforska precis allt. Miljöerna blir snabbt för enahanda för att locka mig till någon vidare utforskning, och det eviga klättrandet… Snälla.

Det är med en axelryckning och en lätt suck jag lägger Uncharted: The Lost Legacy åt sidan. Jag gav det en andra chans, och inget fel i det. Men Uncharted-formeln känns verkligen förbrukad nu.

Betyget skulle hamna på en sval 6/10.

Nej, detta är inte Forza Horizon 5.

(Visited 90 times, 1 visits today)