Välj en sida

E3 har inte varit sig likt två år i följd nu. Men för Nintendo är digitala sändningar i juni inget nytt. De har inte haft en traditionell presshow på E3-golvet sedan 2013 och tuffar därmed på som vanligt.

När de under tisdagskvällen sände sin vanliga Nintendo Direct bjöds på både högt och lågt. Det blev uppenbart när jag såg på sändningen hur japanska Nintendo fortfarande är. Nintendo Switch har visserligen varit en massiv framgång även i väst, men denna Direct var helt klart riktad mot en publik som föredrar japanska spel framför västerländska. Eller gamla spel.

Precis som det varit sedan Switch blev populär presenteras en hel del äldre spel till formatet som nyheter. Här finns exempelvis Strange Brigade, som kom till PC, PS4 och Xbox One för tre år sedan, ch Project Zero: Maiden of Black Water, som var en Wii U-exklusiv titel som släpptes i väst 2015 (jag skrev lite om det i min text Ett år med Wii U). Portningar av Wii U-spel fortsätter, alltså, samtidigt som äldre spel från andra format gör Switch-debut.

Det stora utropstecknet var det tvådimensionella Metroid Dread, som släpps redan i år. Metroid Prime 4 dröjer, vi har inte fått se mer än en logotyp, så för Metroid-sugna spelare blir nog Dread en bra törstsläckare så länge. Att vi fick se gameplay från Breath of the Wild 2 gladde säkert många, men spelet släpps inte i år som många hoppats utan någon gång under 2022. Detta har fått spekulationerna om att en Switch Pro kanske inte släpps förrän nästa år att ta fart.

Det stora utropstecknet för mig personligen var också ett antal gamla spel, men i en finfin samling. Super Monkey Ball släpptes lagom till lanseringen av Gamecube, och för att fira 20-årsjubiléet släpper Sega de två första spelen samt Super Monkey Ball Deluxe i remastersamlingen Super Monkey Ball: Banana Mania (trailer). Den släpps dock även till PlayStation och Xbox, även om Switch-ägarna får tillgång till spelet en månad tidigare, den 5 oktober.

Det var många spel som inte utannonserades eller visades upp. Inget nytt Donkey Kong Country. Fortfarande inget Pikmin 4. Inget nytt 3D-Mario – däremot både ett golfspel, Mario Party Superstars och Mario+Rabbids: Sparks of Hope.

Jag försöker och försöker, men i varje ny Nintendo Direct blir det tydligt att jag inte är målgruppen för Nintendo. Det finns helt enkelt inte särskilt många spel jag är intresserad av, och det går inte komma ifrån att spelen ser ut som gamla Wii U-spel. Vilket känns lite efterblivet år 2021.

Jag var på väg att köpa en Switch för några veckor sedan men besinnade mig och köpte en Xbox Series X i stället. Här och nu känns Switch gammal på alla sätt samtidigt som priset på både konsolen och spelen är högt. Nintendo har ännu inte offentliggjort en stavelse om en Switch Pro, så vi vet helt enkelt inte om alla rykten stämmer eller inte. Jag fortsätter därför att avvakta lite till.

(Visited 57 times, 1 visits today)