Välj en sida

De fysiska spelbutikerna är på utdöende. En efter en har de lagt ned. Game försvann i Sverige för många år sedan, GameStop lade ned i början av året. I takt med att alltfler köper sina spel digitalt, eller väljer att handla sina fysiska exemplar online, har förutsättningarna för spelbutikerna gradvis försämrats.

GameStop finns emellertid kvar i Nordamerika (tillsammans med andra alternativ), men bolaget har gjort ofattbart stora förluster under lång tid. Vilket förstås inte är hållbart. Nu finns det kanske, kanske ett litet ljus i tunneln.

Microsoft har nämligen skrivit ett avtal som ger GameStop en okänd procentandel av alla digitalt sålda spel, DLC, mikrotransaktioner och tjänster från kunder som köpt sin konsol hos just Gamestop. GameStop kallar det för ett ”flerårigt strategiskt partnerskap med Microsoft”.

Detta är ganska stort. Och smart. Det motiverar GameStop att kränga konsoler, och givetvis helst Xbox-konsoler, eftersom allt spelrelaterat som den kunden köper digitalt därefter ger klirr i kassan för GameStop.

Om detta räddar GameStop återstår förstås att se. Det är väl tveksamt. Men de tackar sannolikt för lite extra inkomster, som i förlängningen kan bli riktigt mycket. För Microsofts del hoppas de säkerligen att GameStop-personalen kommer göra några extra försök att övertala kunderna att välja Xbox framför Switch och PlayStation vilket kan leda till fler sålda konsoler och Game Pass-abonnemang.

Här i Norden spelar detta ingen som helst roll eftersom GameStop redan lagt ned.

(Visited 63 times, 1 visits today)