Apple har visat upp sina nya Iphone 12-modeller, de nya flaggskeppstelefonerna som ska leda försäljningen under det kommande året.

Apple var först med att ta bort 3,5 mm-uttaget för hörlurar, ett exempel konkurrenterna tyvärr har följt. Nu blir de först med att inte inkludera en laddare till sina ny mobiler.

Ursäkten för detta tilltag är miljön. Apple säger sig värna om miljön, så i stället för att tillverka miljoner nya mobilladdare som folk redan har där hemma, väljer Apple att spara in på detta. Det minskar dels elektronikskrotet och spar även utrymme. Med tanke på att Apple säljer runt 200 miljoner Iphones om året är det förstås frågan om många bäckar små.

Win-win, då? Kanske inte. Den som har en Iphone som är mer än ett år gammal sitter nämligen på en USB-A-laddare. Iphone 12 laddas med USB-C, och det är en sådan kabel som ingår. Så det är i realiteten bara den som har en Iphone 11 som kan ladda sin Iphone 12. Alla andra måste gå ut och köpa en Iphone 12-kompatibel laddare. Så mycket för miljövinster.

Visserligen kan sägas att många förmodligen har tillgång till en USB-C-laddare ändå eftersom de blivit mer eller mindre standard, men personligen kan jag tycka att det är snålt att inte inkludera en laddare när man köper en ny telefon för i runda slängar 10 000 kronor. Även The Verge har vissa invändningar mot Apples logik.

Vad man tycker om Iphone respektive Android-telefoner är helt upp till tycke och smak. Jag har inte ägt en Iphone sedan Iphone 4S och har inga planer på att köpa en heller (däremot har jag haft Iphone som jobbmobil och tyckt att de fungerat utmärkt som just arbetstelefoner). Vad jag slås av med de nya Iphone 12-modellerna är hur lika de äldre mobilerna de är. Kantiga, inte minst.

Det känns lite som att utvecklingen har stannat av, och det gäller inte bara Apple utan hela smarttelefonbranschen. Nu plockas funktioner och tillbehör snarare bort i stället för att läggas till. Men lika mycket betalt, eller mer, vill de ändå ha.

(Visited 107 times, 1 visits today)