Välj en sida

Det var bara en tidsfråga innan det skulle bli offentligt. Amazon har nu avtäckt sin egen streamingtjänst för spel, Luna.

Det börjar dyka upp alltfler molnspeltjänster nu. Googles Stadia och Microsofts Xlcoud (som till slut bara fick namnet Cloud Gaming) är två, men Apple lär också vilja vara med på tåget.

Amazons Luna lanseras i Nordamerika under oktober till en månadskostnad av 6 dollar, alltså cirka 60 kronor. Då medföljer en handkontroll (som råkar se ut som en kopia av Pro Controller till Switch).

Här och nu stöds tjänsten av PC, Mac, Ios-enheter som Iphone och Ipad samt Amazons egen Fire TV. Android kommer få Luna-stöd senare, enligt Amazon.

Det intressanta här är att Luna alltså ska finnas tillgängligt på Apples produkter medan det blev blankt nej för Microsofts streamingtjänst (som därför bara finns på Android). Orsaken är lika enkel som genial: Luna är ingen app utan en browserbaserad tjänst, vilket gör att Amazon kan kringgå Apples mustiga 30-procentskrav av alla intäkter (vilket var grundorsaken till bråket mellan Epic och Apple, det som nu hamnat i domstol).

Därmed kringgår Amazon Apple och behöver inte dela med sig av en enda krona av de intäkter som Luna ger. Huruvida Luna blir framgångsrik återstår förstås att se. En reflektion jag gör när jag ser utbudet av spel till respektive streamingtjänst är att det är närmast identiskt. Det är bra spel, men de finns redan på andra tjänster, alternativt har många av oss köpt dem till Xbox One, PC eller PS4 för länge sedan.

För mig, som gammal gubbjävel som fortfarande föredrar konsoler i vardagsrummet och spel på skiva, är vare sig Stadia eller Luna särskilt upphetsande alternativ. Men jag begriper såklart att alla har olika preferenser och att dessa tjänster kommer passa vissa.

Amazon tycks spontant ha en något mer genomtänkt lösning än Google hade med Stadia, men allt hänger förstås på två saker: innehållet och funktionaliteten.

Microsofts lösning är lite mer attraktiv: de erbjuder både en konsol för fysisk media och en utan, Game Pass för den som inte vill köpa spel på skiva (eller bara som ett bra komplement) samt en streamingtjänst för den som vill ta med sina spel till mobilen. Allt handlar om konsumentens valfrihet, enligt Microsoft. Då är jag med. Så länge ni inte tar min konsol ifrån mig!

Android kommer senare, hävdar Amazon.
(Visited 61 times, 1 visits today)