Vi närmar oss med stormsteg ett generationsskifte i konsolbranschen. Både Sony och Microsoft spänner nu musklerna inför höstens kamp. Ett sätt att göra detta på är att börja avveckla det gamla.

Det är ingen hemlighet att Xbox One inte blev den stora framgång som Microsoft hade hoppats (se mer i den tillbakablick jag skrev om konsolens liv).

Ganska snart slutade Microsoft att rapportera om hur Xbox One sålde, men det brukar sägas att den passerat 45 miljoner sålda och kanske ligger någonstans runt 50 miljoner i dag. Vilket är en bra bit under hälften av vad PS4 presterat.

Nu har Microsoft offentliggjort att de avslutar produktionen av flera Xbox One-modeller. Det gäller den mest kraftfulla Xbox One X samt modellen utan skivläsare Xbox One S All-Digital Edition.

Däremot kommer den vanliga Xbox One S, som varit standardmodellen sedan 2016, även fortsättningsvis att tillverkas och säljas. Hur länge återstår förstås att se, men eftersom Xbox-chefen Phil Spencer bara häromdagen åter igen bekräftade att Xbox Game Studios Xbox Series X-spel även kommer släppas till Xbox One under de kommande åren lär den gamla konsolen finnas i lager ett bra tag än.

Jag blev lite förvånad över att de valde att stänga produktionen av All-Digital Edition, som uppenbarligen sålt bra sedan den lanserades för ett drygt år sedan, och behålla den med skivläsare i stället. Men oavsett ryker nu alltså den bästa One-modellen på marknaden. Alla som varit sugna på en Xbox One X bör hålla ögonen öppna innan den försvinner helt från hyllorna. Jag har sett att den redan är svår att få tag i hos vissa stora återförsäljare.

Det går att förstå varför Microsoft gör så här. Att behålla samtliga Xbox One-modeller på marknaden samtidigt som Xbox Series X rullas ut hade inneburit stor förvirring för konsumenten. Föreställ er en butikshylla med Xbox One S, Xbox One S All-Digital Edition, Xbox One X, Xbox Series X och (kanske) Xbox Series S. Det går helt enkelt inte. Dessutom blir det förstås ett sätt att göra generationsgapet större eftersom Xbox One X är denna generations mest kraftfulla konsol.

Huruvida Sony kommer göra något liknande vet vi inte än, men det är inte osannolikt att de fasar ut antingen PS4 eller PS4 Pro när PS5 har släppts.

Xbox One S ska fortsatt gå att få tag i även när Microsofts nya generations Xbox lanserats.

(Visited 111 times, 1 visits today)