När NPD summerar den nordamerikanska spel- och konsolförsäljningen för 2019 noterar de en djupdykning. Det är uppenbart att alltfler nu väntar på PlayStation 5 och nya Xbox, de gamla konsolerna lockar inte som förr.

För 2019 var Switch den plattform som sålde bäst. Den vann året med klar marginal. NPD gjorde emellertid en tillbakablick på hela 2010-talet och kunde då konstatera att PlayStation 4 var decenniets bäst sålda konsol.

Detta är inte förvånande, förstås, eftersom Wii släpptes redan 2006 och dess framgång hade klingat ut när vi kom in i 10-talet. Sedan dess är det PS4 som har dominerat, Switch släpptes lite för sent för att göra ett tillräckligt stort avtryck.

PS4 har varit en makalös framgångssaga för Sony. Vi ska minnas att bolaget befann sig i kris under åren med PS3. Detta berodde inte enbart på att PS3 var en kostsam miss, även andra verksamheter drogs med miljardförluster och mitt i allt detta drabbades Sony av den stora hackerskandalen.

Sony befann sig på ekonomisk och moralisk botten. Med PS4 har allt vänt uppåt, inte minst ekonomiskt. Anseendet är återupprättat, misstagen korrigerade och ekonomin blomstrar igen.

Snart är det dock dags att vända blad igen. Under februari väntas vi få se PS5, Sonys femte stationära PlayStation. Frånsett PS3 har alla varit oerhört framgångsrika – PS3 såldes i runt 85 miljoner exemplar och gav oss mästerverk som Uncharted 2 och The Last of Us men var ett ekonomiskt fiasko för Sony – så förväntningarna på nästa konsol kunde knappast vara större.

Sony vet vid det här laget vad som fungerar: en stabil konsol och massor av exklusiva spel. Det har räckt för att vinna racet igen och igen. Men kommer det räcka igen nu när motståndaren har en egen Netflix-liknande tjänst för spel och, som det verkar, mest kraftfull hårdvara?

Jag tror det. Om inget oförutsett inträffar kommer Sony vara den stora vinnaren även när vi summerar 2020-talet.

(Visited 85 times, 1 visits today)