Välj en sida

Microsofts val av design för sin nya Xbox Series X (konsolen heter alltså bara Xbox medan modellnamnet för just denna modell blir Series X) tog en hel värld på sängen. Kan man verkligen designa en konsol så där?

Jo, det kan man förstås. Frågan är om det är klokt eller dumdristigt. Jag blir alltmer övertygad om att Series X kommer kompletteras med en mer traditionell konsol.

Det verkar nämligen som att Microsoft fortfarande planerar att lansera två konsoler. Det har länge ryktats om två modeller med arbetsnamn Anaconda och Lockhart, där den sistnämnda är att likna vid Xbox One S. Skillnaden mellan dem kommer sannolikt vara större än mellan One S och One X, åtminstone på papperet. Series X ska bli dubbelt så kraftfull som Xbox One X.

Vi kan således räkna med en Series S-konsol som blir plattformen för den breda allmänheten. De flesta som köper nästa Xbox kommer inte köpa Series X. Att den har en kompromisslös design behöver således inte ligga Xbox till last eftersom det mest är fans och hardcorespelare som kommer köpa den. Priset lär bli därefter medan Series S, om den nu får det namnet, blir betydligt billigare.

Jag har svårt att släppa det här med designen. Eftersom jag siktar på att köpa Series X och inte den (eventuellt) billigare och svagare konsolen (vis av erfarenhet av att ha kört One S i stället för One X fram tills nyligen) måste jag hitta en lösning för att placera konsolen bredvid TV:n i stället för under.

Enligt Phil Spencer vill Xbox-teamet inte kompromissa om prestanda och funktion denna gång, vilket gör designen kompromisslös. Jag gillar den approachen. Microsoft ger sig tusan på att ha den mest kraftfulla konsolen den här gången, vilket de inte har haft sedan den allra första Xbox (Xbox One X var en uppgradering, inte en helt ny konsol).

Designen kan mycket väl vara en vinnande strategi. Dels drar den blickar till sig. För första gången sedan 2001 har de en konsol som ser kraftfull ut. Dels möjliggör den riktigt stark hårdvara.

Jag ser fram emot att få veta mer. Gissningsvis kommer prislappen på Series X bli väl tilltagen. Kanske 599 dollar, medan Series S landar på 399 dollar. Valet är vårt. Huruvida Sony väljer att göra likadant återstår att se.

Brad Sams visar vilka mått som den nya Xbox bedöms ha.
(Visited 81 times, 1 visits today)