Välj en sida

Det stod skrivet att denna dag skulle komma. Efter år av riktigt tunga förluster har GameStop beslutat att likvidera sin verksamhet i Norden. Alla GameStop-butiker kommer att stänga under nästa år.

Därmed blir GameStop ännu en kedja i branschen som stänger. I Sverige har vi sett elektronikkedjor som OnOff och Expert försvinna samt spelbutiker som Game och EB Games packa ihop. Och Teknikmagasinet har problem.

GameStop har på sistone dragits med stora förluster. 2018 var det värsta året i bolagets historia med en förlust på nära 7 miljarder kronor. En omorganisering av verksamheten offentliggjordes, men det framstod hela tiden som en påtaglig risk att GameStop inte skulle klara sig. Tiden hade sprungit ifrån.

Nu har det blivit någotsånär offentligt att GameStop successivt avvecklar sina butiker under 2020. Nedläggningen gäller hela Norden.

Mina känslor inför detta är något delade. Å ena sidan är GameStop en butik som tar överpriser på både nya och gamla spel. Å den andra är den för svultna svenska spelare den enda rikstäckande butik som det faktiskt går att sälja och köpa begagnade spel i.

Jag har stöttat min lokala GameStop så gott jag kunnat sedan jag flyttade hit. I mars köpte jag en Wii U där och det har blivit en del både nya och gamla spel under året. GameStop har därigenom fungerat som ett komplement för min del.

Jag kommer sakna att kunna strosa in i butiken och bläddra bland Xbox One- och Wii U-spelen, att prata lite med personalen och kanske slänga in en förbokning av ett kommande spel. Nu senast The Last of Us Part II.

Butiksdöden har pågått länge. Tidigare var det lågpriskriget som fällde butiker som OnOff och Expert. Nu är det näthandeln som hotar butiker i snart sagt alla branscher.

Jag är själv medskyldig till denna utveckling genom att jag handlar det mesta online, såväl i svenska webbutiker som på Ebay. Det är dels en prisfråga men ofta gäller det spel som inte går att få tag någon annanstans.

Bekvämlighetsfaktorn ska inte underskattas när varorna numera levereras så pass snabbt och inte sällan fraktfritt. Som småbarnsförälder är det inte alltid tiden finns att ta bilen till en butik.

Det många har emot GameStop är deras priser. Jag kan förstå det. Nya spel kostar inte sällan 699 kronor medan samma spel säljs på Webhallen för 549 kronor. Det är en stor skillnad på ett enda spel. Varför betala extra?

Jag har trots detta köpt en del i den lokala butiken i år och förbokat flera nya spel de senaste åren. Ofta har priset för deluxe-utgåvor varit samma som hos konkurrenterna.

GameStop har försökt utveckla verksamheten genom att addera en massa merchandise, men det verkar inte ha hjälpt. Folk går nog in i en spelbutik för att köpa spel, trots allt.

Om GameStop nu avvecklar sin verksamhet i Sverige blir vi ännu en spelbutik fattigare. Jag kommer trots mina delade känslor för kedjan sakna närvaron av en lokal spelbutik.

Kvar finns snart bara nätbutikerna, Tradera och Ebay. Det är en både tråkig och sorglig utveckling.

(Visited 71 times, 1 visits today)