Den kinesiska IT-jätten Huawei, som för många år sedan gick om klassiska Ericsson i antal patent, har gjort en remarkabel framgångsresa det senaste decenniet. Från att ha varit ett varumärke som endast varit stort i Kina och Asien har det tagit för sig i västvärlden och på allvar börjat konkurrera med Apple och Samsung på den dundersvåra smarttelefonmarknaden. Nu har dock Huawei åkt på sin största smäll hittills.

Kina kallas ibland för en kapitalistisk stat, men det är bara en halvsanning. I praktiken råder ingen fri marknad i Kina, de stora kinesiska bolagen styrs i realiteten av KKP (Kommunistpartiet), vilket innebär en säkerhetsrisk när dessa företag börjar få inflytande över den digitala infrastrukturen i väst.

Att den kinesiska regeringen använder företag som Huawei för att spionera på västmakterna är en rätt etablerad sanning i dag. Därför har alltfler börjar dra öronen åt sig. I USA har Huawei förbjudits att etablera 5G-tekniken och fler länder väntas följa efter. Nu förbereds även ett förbud mot all Huawei-utrustning i amerikanska bolag. Detta slår inte så hårt mot det kinesiska företaget eftersom de inte är så stora i USA än, men om det sprider sig till Europa och andra delar av världen kan det bli märkbart.

Det största dråpslaget hittills kom dock i går när Google utannonserade att de drar tillbaka sitt stöd från Huaweis alla kommande produkter, inklusive uppföljare till de populära Huawei P- och Mate-serierna. Bakgrunden är att amerikanska myndigheter på president Trumps order lagt till Huawei på svarta listan över företag som USA inte får handla med.

De telefoner som redan har släppts ska inte drabbas, men Googles beslut innebär att Android inte är tillgängligt för framtida modeller. Samma sak gäller hela Google Play, Gmail och så vidare. Undantaget är sådant som omfattar öppen källkod, så i teorin skulle Android fortfarande kunna vara tillgängligt. Men utan Google Play skulle det kännas rätt poänglöst.

Enligt Huawei har bolaget under en tid arbetat på ett eget operativsystem i händelse av att Android skulle göras otillgängligt, men det säger sig självt att det skulle vara katastrofalt om de tvingades gå den vägen. Titta bara på vad som hände med Windows Phone, och det var ändå ett etablerat varumärke.

Efter alla år av teknikstölder och subventioner av sin IT-industri börjar Kina nu få smaka på motåtgärder från den stora jätten i väst. Det blir spännande att se följderna av detta, och om förbudet kvarstår.

(Visited 93 times, 1 visits today)