Så har då Samsung visat upp sina nya smarttelefonmodeller. Galaxy firar tio år med en lansering av totalt fyra nya S10-modeller: Galaxy S10, S10+, S10 5G och budgetmodellen S10e. Den största nyheten under gårdagens Unpacked-event var emellertid Galaxy Fold, en telefon med vikbar skärm som det talats om i flera år.

Medan S10-modellerna är tämligen traditionella, om än proppade med ny teknik, ska det bli intressant att se hur kundernas intresse för Galaxy Fold ser ut. Blir den ett fiasko eller en positiv överraskning?

Uppenbart är att Samsung inte vågade släppa enbart en vikbar modell. Det vore sannolikt en alltför stor chansning. När de för första gången släppte en telefon med rundad skärm, S6 Edge, togs de på sängen av den höga efterfrågan. Samsung antog att standardmodellen S6 skulle stå för den överlägset största andelen av försäljningen, med Edge överraskade.

Nu är Galaxy Fold en telefon som avviker mer än bara genom en rundad skärm. Prislappen på 1980 dollar, vilket lär bli över 20 000 kronor i Sverige, tyder inte heller på att Samsung tror att detta ska kunna bli en mainstreamprodukt. Men fräck är den definitivt.

Tio år av Galaxy S-modeller har således lett fram till detta. Det har varit en utvecklingsresa som få andra. Min fru fick den första Galaxy S i present. Själv skaffade jag senare S3, hon S4 Mini, jag S6 och nu senast gick jag över till Note medan hon övergav Samsung för Huawei.

Standardmodellen S10 ser ut som ännu en riktigt bra smarttelefon från Samsung. De fortsätter att satsa på en ren och stor skärm utan flärp för kameran. I stället har skärmen ett litet hål för selfiekameran långt upp i högra hörnet. Fingeravtrycksläsare i 2D på baksidan har ersatts av 3D på framsidan i själva skärmen.

Telefonen har nu tre kameror, stöd för HDR10+ och, tänk, analogt hörlursuttag! Samsung blir dessutom först i världen med en telefon som stöder 5G, men den fungerar inte i Sverige än.

För den som har fått nog av telefoner som är för stora att greppa kan Galaxy S10e vara ett trevligt alternativ – bra prestanda men i ett lite greppvänligare format. Det enda du offrar är egentligen vidvinkelkameran.

I min värld är det framför allt Samsung som leder smarttelefonutvecklingen i en bransch som för tio år sedan dominerades av Apple. Efter några mellanår tar de nu nästa steg.

Mest spännande är förstås den svindyra Galaxy Fold, som jag inte riktigt vet vad jag ska tycka om än. Men även i de mer traditionella S10-modellerna ligger Samsung nu i framkant i allt från kamera till skärm, funktioner och ren och skär prestanda.

Själv håller jag dock hårt i min Note 9 ett tag till.

Läs även:
M3:s intryck av Galaxy S10

Lite kantigare, som Note 9. Men väldigt vackra.

(Visited 90 times, 1 visits today)