Välj en sida

Filmer baserade på spel är nästan aldrig sevärda. Det fanns därför aldrig på kartan att jag skulle se nya Tomb Raider-filmen på bio eller ens punga ut med nypris för en Blu-ray.

Så här en god portion tid senare var det däremot läge, och efter att ha sett Alicia Vikanders kamp mot Trinity på ön Yamatai kan jag konstatera att jag gjorde rätt som väntade.

Det är tråkigt att se potential gå förlorad. Tomb Raider är ännu en i raden av filmer som inte lyckas ta det bästa från förlagan och överföra det till vita duken. En film måste våga stå lite på egna ben, så att den skulle skilja sig från Tomb Raider från 2013 var väntat. Men jag måste säga att jag är lite förbryllad över de val som manusförfattaren har gjort.

Så snart Lara Croft spolas iland på ön Yamatai tar filmen sin egen väg. Vissa likheter med spelet finns där, men det är besynnerligt att de valde att inte utforska Lara Crofts bakgrund lite mer än att visa henne som ett simpelt cykelbud. För den som inte spelat spelen måste allt vara rätt otydligt.

I de tre nya Tomb Raider-spelen (2013-2018) har Laras far en viktig roll, trots att han är död. I filmen är han i allra högsta grad närvarande, och det görs i mina ögon några besynnerliga val som inte tjänar berättelsen väl.

Mest förvånad är jag över hur dåliga actionsekvenserna är. Eftersom detta knappast är en film som bygger på strålande dialog, starka karaktärsporträtt eller smart manusarbete tog jag för givet att det var i actionscenerna den skulle briljera. Icke. Detta är tvärtom väldigt basal action och inte i närheten av det vi skämdes bort med i exempelvis Bourne-filmerna.

Roar Uthaug har regisserat. Uppdraget borde ha gått till mer meriterade namn som Doug Liman, Paul Greengrass eller någon annan som bevisligen hanterar bra action.

Tomb Raider är ingen usel film. Men den är platt, humorlös och aldrig särskilt spännande. Den enda ljuspunkten är Alicia Vikander, som med ett bättre manus skulle kunna göra en alldeles strålande Lara Croft. Här gör hon det bästa hon kan av det hon har att arbeta med.

Trots mina klagomål vill jag faktiskt se en uppföljare. Uppföljaren till 2013 års spel, Rise of the Tomb Raider, tillhör nämligen mina favoriter på senare år. Jag ser gärna Alicia Vikander ta sig an Sibirien.

2/5

(Visited 108 times, 1 visits today)