Välj en sida

X0 återvände i går efter många års frånvaro. Mexiko City var platsen för eventet, och som väntat visades nyheter till Sea of Thieves och Forza Horizon 4 upp. Men vi fick även veta att två nya studior nu läggs till Microsofts växande antal av förstapartsstudior.

Ryktet stämde. Microsoft har köpt Obsidian Entertainment, studion bakom titlar som Star Wars: Knights of the Old Republic II, Fallout: New Vegas och South Park: The Stick of Truth. Obsidian får sägas vara det största och viktigaste tillskottet till Microsoft Studios sedan köpet av Rare 2002.

Ännu en ny studio har hamnat under Microsofts vingar: InXile. En mindre känd studio vars senaste verk är Wasteland 2 och Torment.

Genom att köpa dessa två studior satsar Microsoft uppenbarligen hårt på att få fler RPG till formatet, något som varit en brist ända sedan den första Xbox.

Sedan i somras har Xbox-teamet avslöjat köp av sex spelstudior och skapandet av en sjunde. Mer lär komma. Det är dock värt att nämna att storleken och betydelsen av dessa utvecklare varierar kraftigt, så hur stort inflytande de kommer få i försöket att bredda Xbox återstår onekligen att se.

Det är inte direkt fråga om Insomniac eller Naughty Dog. Men ser man till helheten har Microsoft Studios vuxit på bredden på ett sätt som ger visst hopp inför nästa Xbox. De är dels i behov av denna bredd eftersom en generation som varit minst sagt medioker, men de är även i behov av en riktigt stark exklusiv lanseringstitel nästa gång.

Sony är förmodligen ensamma om att inte behöva detta när de lanserar PlayStation 5, förutsatt att priset är rätt och inget annat är direkt avtändande. För Microsoft och Nintendo är däremot en killer app viktig, något vi sett så tydligt med både Halo 2001 och The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2017.

Fler studior innebär fler ägg i korgen. Kanske kan någon av dem få till en fullträff som kan hjälpa Xbox upp på banan igen. Intressanta utvecklare som Compulsion Games (We Happy Few) och erkänt skickliga som Obsidian och Ninja Theory är bra tillskott.

En sak är i alla fall säker: utbudet av exklusiva spel kommer bli betydligt bättre till nästa Xbox. Men dit är det ju några år kvar.

Läs mer:
Allt om alla utannonseringar på X018

(Visited 43 times, 1 visits today)