Välj en sida

När en barndomskompis visade upp den första Iphone för mig var jag inte alls imponerad. Inte för att telefonen var dålig utan för att jag inte förstod konceptet.

Jag satt med min Nokia och tyckte att Iphone bara såg konstig ut. En åsikt jag för övrigt delade med Nokia, och resten är som det heter historia.

Drygt tio år senare har Apple släppt sin senaste serie av Iphone-modeller: Iphone XS och XS Max. De lär sälja bra som vanligt. Själv undrar jag sedan ganska många år tillbaka vad det är som lockar så många till Iphone nu när konkurrenterna har sprungit om Apple på flera områden.

Den första Iphone var en revolution. Sedan dess har Apple fortsatt att utveckla sitt koncept, övergett sitt motstånd mot större skärmar och till och med gjort sina telefoner vattentåliga. Men leder de utvecklingen i dag? Nej, det skulle jag inte säga.

Tvärtom är det ofta Samsung och andra som tar första steget. AMOLED-skärmar såg vi exempelvis redan 2010. Apple lanserar dubbla simkortsplatser först i år, något som funnits i åratal i Androidtelefoner.

Nya Iphone XS har en ”notch” (eller flärp som jag föredrar att kalla den) på skärmen. Ingen förändring där, således, och den är lika ful nu som tidigare. I synnerhet när man tittar på film på helskärm (se Galaxy Note 9 och Iphone XS Max ovan).

På baksidan behåller Apple kamerans utbuktning, något vi såg senast hos Samsung på deras Galaxy S6 som släpptes 2015 (den fanns kvar på S7 men vara då betydligt mindre).

Ta betalt är Apple däremot bäst på. Iphone XS Max med maximal lagring kostar i runda slängar 18 000 kr, vilket är fullständigt vansinnigt. Jag kritiserade Galaxy Note 9 för att vara dyr, men den nya Iphone är flera tusenlappar dyrare.

Iphone fortsätter att vara ett tryggt val för den som bara vill ha en smarttelefon som fungerar i år efter år eller den som är fast i Apples ekosystem. Men det var länge sedan en Iphone stod för det nyaste och häftigaste på marknaden.

(Visited 67 times, 1 visits today)