Välj en sida

Phil Spencer har under sin tid som Xbox-chef varit väldigt tillgänglig för medier och spelare. Det hedrar honom.

I en numera årlig intervju med Giant Bombs Jeff Gerstmann (som vanligt utmärkt) är Spencer lika öppenhjärtig som vi vant oss vid. Här berör han allt från varför han redan på årets E3 pratade om kommande Xbox-konsoler och hur Microsofts strategi är att nå spelare på vilken plattform de än spelar till en del överraskande saker om Xbox Game Pass.

Sea of Thieves och State of Decay 2 är de två senaste stora releaserna som lanserats samtidigt på Game Pass. Många har undrat om detta inte innebär att spelen säljer sämre. Varför köpa ett spel för 600 kr när du kan betala en prenumerationsavgift på under hundralappen och ”få” spelet den vägen?

Spencer säger att spelen har sålt mycket över Microsofts förväntan trots att de ligger på Game Pass. Eftersom de genom att göras tillgängliga på Game Pass når fler spelare blir det i slutändan fler som också väljer att köpa loss dem.

Det verkar alltså som att affärsmodellen fungerar. Förhoppningsvis innebär detta att fler utgivare släpper nyare spel på Game Pass framöver. Nästa steg vore att inkludera PC, men det behövs mer material för det, enligt Spencer. Han utesluter heller inte mobiler i förlängningen.

Nyligen kom uppgifter att Xbox One har sålts i 39,1 miljoner enheter. Detta är uppskattningar eller kvalificerade gissningar, men om siffrorna stämmer innebär det att PS4 fortsätter att vinna med 2:1. I våras hade Sony sålt 79 miljoner PS4-konsoler.

Phil Spencer är väldigt öppen generellt, och det inkluderar de misstag som Microsoft begått och den position som Xbox One befinner sig i. Han förnekar inte direkt att PS4 dominerar. Men samtidigt är det tydligt att han gör ett arbete för att få fler exklusiva spel till Xbox, inklusive japanska sådana.

Se gärna intervjun, här finns massor av små inblickar från branschens insida.

(Visited 50 times, 1 visits today)