Välj en sida

Rares Xbox One-exklusiva piratspel Sea of Thieves släpptes i förrgår och samlade under de två första dygnen en miljon unika spelare. Det är finfina siffror, även om det ska nämnas att spelet finns på Game Pass för den som prenumererar och Microsoft erbjuder två veckor gratis just nu. En miljon spelare har likafullt varit så pass intresserade att de gett Sea of Thieves en chans.

Alla är inte nöjda. Det är sällan ett spel har delat både spelare och speljournalister i två tydliga läger som Sea of Thieves. Den vanligaste kritiken är att spelet är tomt på innehåll. De flesta verkar tycka att det är galet underhållande att segla tillsammans med tre vänner, sätta segel, anfalla andra skepp eller bara spela dragspel och fumla runt berusad.

Många användarvideor visar just hur knäppt och kul Sea of Thieves kan vara i sina bästa stunder. Men håller det över tid? Här är kritiken hård, ty världen förefaller rätt liten och innehållet väldigt begränsat. Rare kommer säkerligen fylla på med mer innehåll allt eftersom, men om folk tröttnar efter några dagar är det svårt att locka dem tillbaka.

Kritiken påminner väldigt mycket om den som riktades mot det hypade No Man’s Sky. Spelet som skulle slumpgenerera oändliga världar i rymden. Det visade sig emellertid att ambitionen inte mötte verkligheten. No Man’s Sky var ett rätt tomt spel, världarna påfallande lika varandra och gameplayet oerhört enahanda. Spelet sålde bra ändå, på enbart hype, men intresset dog rekordsnabbt.

Om inte Sea of Thieves ska gå samma öde till mötes behöver Rare möta upp med nytt innehåll ganska omgående. Inte, som i fallet med No Man’s Sky, när alla redan lämnat spelet för att aldrig återvända.

De flesta prisar spelet för dess vatten. Inte bara för att det är vackert utan för att det beter sig realistiskt. Det kan låta som en trivial sak att beundra, men i ett spel som utspelas i hög grad till sjöss är förstås vattnet en viktig ingrediens. En annan del är samspelet mellan spelarna, som har olika roller för att få skeppet att segla.

Kanske var det aldrig tanken att Sea of Thieves skulle bli annat än ett rätt nischat spel, gjort med Rares sedvanliga charm och humor men knappast ämnat för alla. I takt med att Microsoft har skrotat projekt efter projekt har lineupen av exklusiva Xbox One-spel emellertid krympt betänkligt, vilket gjort Sea of Thieves till årets kanske viktigaste exklusiva release på konsolen. En stor tyngd vilar således på Rares axlar nu.

Sea of Thieves har enorm potential att bli en långvarig favorit bland Xbox One-spelarna och rent av en klassiker. Men då krävs det att Rare agerar snabbt, vilket betyder att de redan måste ha nytt innehåll på gång för att bemöta den kritik som redan drabbat spelet rätt hårt.

Risken är annars uppenbar för att detta blir ett spel som bara kommer spelas av några tusen personer framöver och bli betraktat som ännu ett bevis för att Microsofts hantering av Rare varit ett misstag från första dagen.

(Visited 60 times, 1 visits today)