Välj en sida

Under söndagskvällen var det dags för avtäckning av Samsungs nionde generation Galaxy S. Jag har använt fyra av dem, från den första S till S6 som släpptes 2015. Det är den telefon jag fortfarande använder.

Utvecklingen av smarttelefoner går i etapper. Ungefär vart tredje år sker en större revision. Således var Galaxy S3 det stora steget framåt, tidpunkten då Samsung närmade sig Iphone i kvalitet och prestanda och i vissa avseenden tog på sig ledartröjan. Sedan följde två modeller som var mindre imponerande och fyllda med meningslösa gimmickar.

Och så kom S6. Borta var den plastiga skärmen, den avtagbara baksidan, det utbytbara batteriet. S6 var klädd i glas och aluminium, döläcker i sin midnattsblå färg och, Samsungs vana trogen, späckad med prestanda.

Nu lanserades också S6 Edge, modellen med böjd skärm. För Samsung verkade det ha varit något av en testballong, för företaget räknade med att den vanliga modellen skulle sälja överlägset bäst. Den stora efterfrågan på Edge-modellen fick dock Samsung på andra tankar.

När S8 lanserades fanns det inte längre någon ”vanlig” S-modell kvar. Nu hade både S8 och S8+ fina kurvor, och borta var den fysiska startknappen. S8 var det stora steget framåt precis som S3 och S6 hade varit.

Det är således inte ett dugg förvånande att nya S9 inte är mer än en marginell vidareutveckling av ett redan lyckat koncept. Det mesta om S9 hade redan läckt i förväg, så liveströmningen från avtäckningen bjöd inte på några som helst överraskningar. Men att låta publiken själva ”känna” på S9 genom Samsungs AR-app i sina telefoner var rätt fräckt ändå.

Utseendemässigt är S8 och S9 närmast identiska. Hörlursuttaget är tack och lov kvar. Fingeravtrycksläsaren har flyttats till en bekvämare placering under kameran baktill och blivit mer precis. Och du kan få telefonen i läcker lila.

I övrigt? Batteritiden återstår att uppleva. Denna gång har Samsung valt att framför allt satsa på kameran, ett område där konkurrenterna länge varit vassare. Tillsammans med batteritiden är detta ett välkommet område för vidareutveckling.

Telefonen har stereohögtalare och skärmen sägs vara något bättre. Men detta är detaljer, i synnerhet om du redan äger en S8. Då finns knappast någon anledning att öppna plånboken. Sitter du däremot med en äldre Samsung-telefon, S5 eller kanske ännu äldre, är det definitivt dags att uppgradera.

Själv håller jag i min gamla S6 ett tag till. Vem vet, om ett år kanske det där stora hoppet i utvecklingen kommer.

Läs även:
M3 testar Samsung Galaxy S9

(Visited 287 times, 2 visits today)