Välj en sida

Det är redan klart att Microsoft köper Playfab, ett företag som låter utveckla och lansera spel till molnbaserade plattformar. Tanken är att PLayfab ska komplettera Microsofts molntjänst Azure. Jättar som Disney finns redan på tjänsten.

Rykten om fler uppköp är dock i svang, och denna gång handlar det inte om småbolag. Enligt en källa till Polygon ska Microsoft just nu titta på möjligheten att köpa Valve och/eller Electronic Arts. Det sistnämnda bolaget är värderat till 36 miljarder dollar, så det skulle vara en överlägset mycket större affär än när Microsoft köpte Rare för runt 15 år sedan eller Mojang 2014.

Microsoft har tagit många steg i rätt riktning sedan Xbox One snubblade ut på marknaden 2013. Under Phil Spencers ledning har fokus främst legat på hårdvara och tjänster. Microsoft har uppdaterat användargränssnittet flitigt vilket gjort det till både snyggt och funktionellt. De har lanserat Xbox Game Pass, Play Anywhere och satsat hårt på bakåtkompatibilitet med spel till både Xbox 360 och Xbox. Tittar vi på hårdvara har de lanserat både Xbox One S, Xbox One X och den alldeles förträffliga Elite-handkontrollen.

Nu återstår spelen. Det allra viktigaste. Här syns få ljuspunkter på natthimlen, och detta allena skulle tala för att det är uppköp planerade. Men resultaten av dessa, vilka de än blir, kommer dröja.

Enligt företrädare för Xbox-teamet började arbetet med Xbox One S och One X redan innan Xbox One lanserades, vilket säger en del om hur lång tid det tar att utveckla hårdvara. Samma sak är det med spel. Nu när vi är inne på den pågående generationens femte år, och Sony stärker sitt grepp för varje månad med alltfler exklusiva toppspel, är det uppenbart att Microsoft inte har en hel drös med ess i rockärmen att slänga fram. Däremot måste de planera för framtiden, och de steg som tas nu ska ses i detta ljus.

Eftersom Microsoft har så få egna spelstudior som producerar nya spel är de i behov av andras stöd. Att köpa EA skulle vara en magnifik möjlighet att dels tjäna pengar på att släppa spel till andra plattformar (FIFA, NHL och Madden skulle fortsätta att vara multiformatstitlar precis som Minecraft har förblivit det efter uppköpet av Mojang), men EA skulle samtidigt utveckla spel exklusivt för Xbox.

Med tanke på prislappen är ett uppköp inte så sannolikt. Microsoft behöver exklusiva spel, men att köpa en gigant som EA vore att gapa efter lite för mycket. Det är en investering som är stor även för ett bolag som Microsoft, och vi ska minnas att Xbox fortfarande är en rätt liten del av hela moderbolaget.

Något måste emellertid ske, för det kan inte fortsätta som nu. Under den pågående generationen har Microsoft tappar både kunder och anseende, och får nu stryk även på sin hemmamarknad.

Microsoft har slutat offentliggöra försäljningssiffror, men analytiker spår att Xbox One ligger någonstans runt 35 miljoner sålda enheter. Det betyder att de har en avsevärt mindre kundgrupp än Sony, som sålt över 73 miljoner av sin PlayStation 4. Många som spelade på Xbox 360 förra generation har övergett Microsoft. Det går att vinna dem tillbaka, men knappast förrän nästa generation.

Tag linen för Xbox One X var ”beyond generations”. En konsol som hårdvarumässigt motsvarar en ny generation men som ändå håller dörren öppen till Xbox One genom att alla spel och tillbehör fortfarande fungerar. Paradoxalt nog kan det vara just ett riktigt generationsskifte som är vägen framåt för Microsoft nu när Xbox One, klämd mellan både PS4 och Switch, är på väg att bli betraktad som en utfyllnadskonsol snarare än ett trovärdigt förstahandsval.

Även om ryktet om EA skulle visa sig vara falskt är det sannolikt att vi kommer höra om en eller flera större uppköp under det närmaste året. Phil Spencer är fullt medveten om vilka brister som Xbox lider av, och med Satya Nadella vid rodret kanske krigskassan kan fyllas på.

(Visited 46 times, 1 visits today)