Välj en sida

Jag har aldrig varit ett Nintendo-fan i den meningen att jag förbokat alla deras konsoler, köpt alla nya Super Mario och Zelda och angripit folk som varit kritiska mot dem.

Med stigande ålder har jag däremot förstått vad som gjort Nintendo stora, haft skäl att hylla en del av deras koncept och uppskattat det sätt på vilket de ibland driver spelbranschen framåt. Spelmässigt har jag haft ett rätt begränsat intresse av det mesta som Nintendo ger ut, (men det går inte att förneka att deras spel rent objektivt håller en hög lägstastandard och en väldigt hög högstanivå).

Att säga att man inte spelar Nintendos spel är kontroversiellt. Nästan kränkande för många. Nintendo är lite av spelbranschens gullegrisar, vilket betyder att de behandlas med mer överseende än Sony och framför allt Microsoft. De har troligen de mest aktiva fanboysen, och man kan lita på att de finns där för att gå i svaromål ifall någon kritiserar Nintendo. Vilket många har gjort de senaste åren när Wii U kantrade och Nintendo fattade en rad mycket märkliga beslut.

Med Switch är Nintendo tillbaka på banan på allvar igen, och det är naturligtvis bra både för dem och för hela branschen. Spelbranschen mår bra av flera framgångsrika aktörer som gör sin grej.

När Nintendo nu släpper en ny serie DIY-leksaker som tillbehör till sin Switch påminns jag dock om varför jag och Nintendo aldrig riktigt har klickat. Nintendo Labo är det senaste tillskottet av udda prylar som verkligen känns ”Nintendo”. Det är en serie papptillbehör som går att bygga ihop och göras interaktiva med JoyCon-kontrollerna till Switch. Nintendos historia som leksakstillverkare har blivit alltmer uppenbar sedan de började släppa Amiibo-figurer. Vilket förmodligen är en klok strategi.

Det är uppenbart att Nintendo Labo är riktat till yngre barn, inte till 35-åriga gubbar som mest av allt vill ha 4K-grafik och blir hård i brallan bara någon nämner ”teraflops”. Ändå är det tydligt att det sitter gott om fullvuxna män på spelforum just nu och applåderar ett papptillbehör. Det är intressant i sig.

Nintendo Labo är dels en väldigt typisk Nintendo-produkt, men skulle också kunna sägas vara ett slags utsträckt finger till moderniteten. Medan Sony släpper en VR-hjälm till sin PS4 och Microsoft experimenterar med sjukt imponerande AR i HoloLens, utvecklat alltså Nintendo ett papptillbehör som kan interagera med Switch.

Kommer Nintendo Labo bli en framgång? Mycket möjligt. Presentationsfilmen har i alla fall fått fina omdömen i mainstreammedia, och för yngre barn är detta förmodligen riktigt kul. Även om prislappen 70-80 dollar kan verka galet mycket för interaktiv wellpapp är det ändå en avsevärt billigare present än en PlayStation VR. Och HoloLens går ju ändå inte att köpa för pengar.

Personligen har jag under lång tid, egentligen sedan Wii släpptes för över tio år sedan, känt att jag inte tillhör Nintendos målgrupp. Nintendo Labo är ett slutgiltigt tecken på att jag och Nintendo befinner oss på olika planeter. Men vi har det rätt bra båda två utan att mötas.

(Visited 43 times, 1 visits today)