Välj en sida

I dag släpptes Microsofts nya Xbox One X. Efter mycket hype, många löften och en hel del tvivel från spelare är den alltså här. Konsolen som kostar 5 400 kr i Sverige. Lever den upp till prislappen?

Svaret på den frågan varierar förstås beroende på vem du är. Men en sak tycks i alla fall klar, och det är att Xbox One X levererar på sina löften rent tekniskt.

Eurogamers Digital Foundry har granskat konsolen på höjden och bredden och konstaterar att jo, spelen ser faktiskt avsevärt mycket bättre ut. Detta varierar visserligen en hel del, men att ett tio år gammalt Xbox 360-spel som Halo 3 får ett anmärkningsvärt ansiktslyft på One X tyder ändå på att Microsoft gjort detta med själ och hjärta.

Eurogamer sätter fingret på vad One X är:

Playing the Xbox One X rekindles memories of spotting Gran Turismo running on a PS2 on a massive telly positioned just so that all those who walked by my local GAME would be drawn in by it. The Xbox One X is certainly a head-turner.

Phil Spencer har sagt att en förklaring till att Xbox One X blev verklighet är att han och Xbox-teamet saknade att ha en konsol som folk förknippade med ordet ”kraft”. Den första Xbox hade detta rykte, och enligt Spencer gör människor fortfarande den kopplingen när de tänker på Xbox. Xbox One blev däremot en dyrare men lite sämre konsol än PlayStation 4.

Det är inte ofta vi blir golvade av grafik längre. Xbox One X har chansen att faktiskt ändra på detta, och det är välkommet. Men dess framgångar bestäms inte bara av hur många spel som går att spela i 4K-upplösning, även om argumentet ”best place to play” inte ska underskattas.

I slutändan är det utbudet av spel som kommer avgöra om Microsoft lyckas göra Xbox One X till ett slags nylansering av Xbox One, eller om det bara blir en parentes i en redan förlorad generation.

Faktum är att Microsoft har en hel del att jobba med när det kommer till exklusiva spel. Här har de inte lyckats särskilt bra under de senaste fyra åren, och även om Phil Spencer hävdar att det finns spel som inte är utannonserade än tyder mycket lite på att det kommer hända särskilt mycket under 2018 och 2019.

Vilket för oss tillbaka till om det är värt att lägga ut över 5 000 kr på en konsol som spelar samma spel som Xbox One, men visserligen gör dem snyggare, och som har få exklusiviteter att erbjuda.

För de flesta kommer svaret vara nej. Jag ska inte säga att jag har saknat ett ha-begär efter Xbox One X. Det brukar pliktenligt infinna sig när ny hårdvara lanseras, och i fallet med One X är det dessutom i allt väsentligt en galet tilltalande kvalitetsprodukt som verkar leverera precis det Microsoft har lovat.

Det är slående hur Microsoft på fyra år har gått om Sony i kvalitetsutveckling av små, tysta konsoler sprängfulla med teknik och råkraft. One X är något helt annat än den första One.

Men eftersom jag själv sitter här med en Xbox One S och saknar en 4K-TV för närvarande finns det ingen möjlighet att motivera köpet. Inte just nu. Det betyder dock inte att jag inte kommer snegla lite avundsjukt på den i butiken…

(Visited 28 times, 1 visits today)