Nintendo Switch slår rekord! Den säljer som smör! Slutsåld överallt! Har du inte spelat The Legend of Zelda: Breath of the Wild än har du missat ditt livs spelupplevelse!

Rubrikerna som omgärdat Switch sedan den släpptes i mars har ofta varit skrivna med utropstecken. Konsolen har sålt väldigt bra, och det ska bli intressant att se vad som står i Nintendos halvårsrapport.

Men allt är inte guld som glimmar. Förutom en ny version av det fyra år gamla Rayman Legends och, förstås, Mario+Rabbids Kingdom Battle (och det är ett spel med Mario, trots allt) har annars så trogna Ubisoft inte mycket utannonserat till Nintendos konsol för närvarande.

Nyligen fick vi uppgifter från en källa på Ubisoft att de har problem med portningen av Steep. Nintendo ska tydligen hjälpa till, vilket är ett dåligt omen.

EA släpper en nedbantad version av FIFA 18, men något Mass Effect Andromeda lär Switch-spelarna aldrig få se. Detsamma gäller Titanfall 2, vars utvecklare svarade ”Fuck no!” när frågan dök upp. Final Fantasy XV kommer inte heller. Och givetvis fattas även Destiny 2, Prey, For Honor och mycket annat.

Som påpekat många gånger tidigare kanske inte detta är ett problem. Switch säljer ju uppenbarligen ändå just nu. Och om tillräckligt många köper den, kanske fler vill utveckla spel till den. Alltså den gamla vanliga sanningen om att bygga det som kallas ”install base”.

Men. Om det är så att Ubisoft har problem att konvertera ett spel som Steep, vilket inte direkt är ett nytt Assassin’s Creed eller Ghost Recon: Wildlands, är det ett tecken på att hårdvaran i Switch är på tok för klen för de flesta av dagens multiformatsspel.

Detta kan bli ett problem för Nintendo. Ty även om det underlättar en hel del att ha en plattform i stället för två att släppa spel till (3DS lever men kommer få allt mindre uppmärksamhet av Nintendo), är det numera svårt att hitta en bred publik som nöjer sig med Zelda, Mario och några till varumärken.

Ett brett indieutbud skulle onekligen hjälpa, men det där oreserverade stödet från indiescenen har vi inte sett än heller. Det är svårt att se hur Switch ska kunna bli en lika bred plattform som PS4 och Xbox One.

Å andra sidan är det tveksamt om Nintendo ens haft den ambitionen denna gång. Wii U beskrevs som en inkluderande plattform – tills i stort sett alla tredjepartsutgivare hoppade av. Med Switch har Nintendo, åtminstone i retoriken, satsat betydligt mer på dess allsidighet som plattform än på bredden i dess spelutbud.

Det är ombytligheten mellan stationärt och bärbart, att kunna börja spela hemma framför TV:n och sedan ta med sig samma spel och fortsätta på bussen till jobbet, som ska locka. Kanske kan det räcka rätt långt, även om de stora, feta releaserna i de flesta fall kommer saknas.

(Visited 39 times, 1 visits today)