Project Scorpio har fått ett namn. Microsofts nya konsol heter Xbox One X. Inte det mest fantasifulla namnet, men eftersom såväl Elite som Pro är upptaget fanns det väl inte så mycket att välja på. Namnet faller in väl i Xbox-familjen bredvid tvillingen Xbox One S.

Jag hade hoppats på en lite mer vågad design. Men som väntat är den väldigt lik Xbox One S. Designen är närmast identisk, och faktum är att Xbox One X vid en snabb anblick även påminner om PlayStation 2.

Microsoft hävdar att Xbox One X är deras minsta konsol hittills, vilket är en bedrift eftersom den samtidigt är den överlägset mest kraftfulla. Detta har de löst med en ny sorts kylning som även används för att kyla servrar.

En glad nyhet var att Microsoft nu tar steget med bakåtkompatibilitet ett steg vidare och inkluderar spel från den första Xbox. Detta betyder att Xbox One kommer vara kompatibel med spel från 15 år bakåt i tiden. Precis som tidigare gäller inte detta alla spel utan utvalda titlar. Som lär bli fler med tiden.

Jag köpte Xbox på den europeiska lanseringsdagen 2002 och gläds förstås åt att spelen kommer bli spelbara på Xbox One. Detta är inte bara en service till trogna Xbox-spelare utan också ett sätt att värna om spelhistorien. Så många spel förblir ospelade bara för att de råkar ha släppts till ett format som få ägde. Eller för att ingen orkar plocka fram den där gamla konsolen. Som kanske har gått sönder. Eller saknar någon sladd. Med total bakåtkompatibilitet slipper vi detta problem.

Hårdvarumässigt har Microsoft tagit stora steg sedan de lanserade Xbox One med den förfärliga Kinectkameran för snart fyra år sedan. Med Xbox One S fick de faktiskt beröm för designen, vilket måste ha känts lite ovant. Att den nya premiumkonsolen Xbox One X ser nästan identisk ut är därför helt i sin ordning. Innanför skalet finns den mest kraftfulla spelkonsol som någonsin skapats.

Frågan är om den som redan köpt One S behöver tänka på att uppgradera. One S stöder UHD Blu-ray och HDR. För riktiga VR-upplevelser i framtiden lär du behöva en One X. Och för alla nya storspel kommer Microsoft påminna spelarna om att de ser bäst ut på One X. För de allra flesta finns dock ganska få skäl att lägga in en förbokning.

Xbox One X lanseras den 7 november och kostar 499 dollar. Alltså precis det Xbox One kostade när den släpptes. Vad det betyder i svenska kronor med moms, kemikalieskatt och allt annat otyg återstår att se. Troligen kommer svenska konsumenter få betala någonstans runt 5000 kr. Vilket gör frågan ”Behöver jag verkligen den här?” ännu mer relevant att ställa.

(Visited 47 times, 1 visits today)