Microsoft var som vanligt först ut av de tre konsoltillverkarna på E3. Xbox-chefen Phil Spencer hade lovat så många spel att de ordinarie 90 minuterna inte skulle räcka. Det blev 100. Efter att ha sett konferensen live hade jag dock en ganska avmätt känsla i magen.

I vanlig ordning hade Microsoft en stabil konferens med många spel och rätt lite kallprat. Så har det sett ut de senaste åren. De har visat upp massor av spel. Men i takt med att Sonys försprång med PlayStation 4 vuxit, har behovet av nya spel vuxit ytterligare för Xbox One.

Vi vet att det inte främst är exklusiva spel som säljer konsoler. Det är faktiskt de stora multiformatsspelen som gör det, och i synnerhet under vissa tider på året. Därför var det viktigt för Microsoft att kunna visa upp Biowares nya Destiny-inspirerade actionrökare Anthem.

Ändå är det exklusiva spel vi egentligen vill se. Spel som kan motivera oss att köpa en viss plattform i stället för den andra. Här sitter Sony i förarsätet med spel som Uncharted 4, God of War och The Last of Us: Part II. Nintendo lockar å sin sida alltid med sina egna exklusiva titlar. Microsoft har haft Halo, Gears of War och Forza och kommer fortsätta att ha det. Men som jag konstaterat många gånger förr behövs mer.

Det var av detta skäl som Microsoft E3-briefing, som de kallas, föll lite platt. Inte på grund av bristen på spel. Totalt visades hela 42 spel varav 22 var konsolexklusiva. Spencer skröt i inledningen om hur vilken varierad uppställning Microsoft visade i år. Det var dock en hel del indiespel, och kvaliteten verkade lika varierad som utbudet.

Om det är något Xbox behöver är det spel som inte är ännu ett actionstint FPS. Vi fick se en hel del annat. Men exempelvis plattformsspelet Super Lucky’s Tale kändes väldigt krystat och gammaldags, och inte på ett charmigt sätt.

Visst kommer Ori and the Will of the Wisps bli helt förtjusande. Cuphead ser lika galet underhållande ut nu som när det först visades. Och det var kul att se det nästan bortglömda Ashen igen. Men de mest intressanta spelen som visades var inte exklusiva. Metro Exodus kommer även till PS4, likaså Anthem (som visserligen kommer se bäst ut på Xbox One X).

Det där spelet som ger det obeskrivliga ha-begäret, som får folk att springa och förboka en konsol för 5000 kr, saknades. I alla fall för mig. Och kan de inte övertyga en som ägt alla Xbox-konsoler ända sedan starten för 15 år sedan – hur ska de då kunna övertyga alla som redan är tveksamma?

The Darwin Project handlar om att vara den sista överlevaren.

(Visited 55 times, 1 visits today)