Jag fick lite tid över och beslöt att ta en promenad till en spelbutik i huvudstaden som säljer begagnade spel. Jag har varit där förut och även om utbudet då var begränsat tänkte jag att butiken kunde vara värd ett besök igen. Man vet ju aldrig vad man kan springa på.

På plats möts jag av en tom lokal och en handskriven lapp på dörren: ”Den fysiska butiken upphör.” Jag kan inte säga att jag blev chockad. Det kändes snarare som en tidsfråga. Vi lever nämligen mitt uppe i den stora spelbutiksdöden.

För några år sedan lade Game ned i Sverige. Andra kedjor har antingen försvunnit eller skurit ned på antalet butiker. Kvar finns ett fåtal stora elektronikkedjor, det expanderande Webhallen och GameStop. Av dessa är det endast GameStop som säljer begagnade spel.

Nyligen blev det känt att även GameStop planerar nedskärningar. Mellan 150 och 225 butiker ska försvinna. Hur Sverige berörs är inte känt. Skälet till neddragningarna är enkelt: det säljs helt enkelt allt färre spel och konsoler i GameStops butiker.

GameStop har av detta skäl förändrats. Butikerna har fått större fokus på leksaker och samlarprylar och mindre på spel. I takt med att den digitala försäljningen ökar på bekostnad av den fysiska är denna förändring helt nödvändig om GameStop ska överleva.

Samtidigt är utvecklingen tråkig. För den som vill köpa nya spel och konsoler finns det fortfarande många alternativ – Webhallen är en utmärkt näthandel och har även alltfler fysiska butiker. Men om du vill byta in dina gamla spel eller spara pengar genom att köpa begagnat är alternativen väldigt få i dag.

Tiden när vi kunde välja mellan ett flertal spelbutiker för att byta in våra gamla spel och lägga de pengarna på att köpa nya är förbi.

Vissa saker var faktiskt bättre förr.

(Visited 56 times, 1 visits today)