Det är bara en månad kvar till lanseringen av Nintendo Switch. I en intervju förklarar företagets VD Tatsumi Kimishima att Nintendo förväntar sig en ny Wii-succé med Switch.

Frågan är hur de har kommit fram till det sannolika i ett sådant scenario. Vad är det som ska locka? Wii var en anomali som bröt mot en konstant sjunkande trend för Nintendo. Den var billig och hade en unik kontroll som lockade folk som aldrig spelat tidigare. Till och med Nintendo själva blev tagna på sängen av framgången och hade svårt att möta efterfrågan i flera år.

Switch är dyr. Den kostar 50 dollar mer än Wii, och för oss stackars svenskar blir den mer än tusenlappen dyrare. Tillbehören är dessutom galet prissatta – en Pro Controller kostar 799 kr och dockan, som just är en docka och inte har en hårddisk eller något sådant, går loss på tusenlappen. De löstagbara kontrollerna, JoyCons, kostar 549 kr – styck! Eller 899 kr för båda.

Switch saknar framför allt en riktig killer app som kan sälja in det nya konceptet. Kimishima verkar nämligen basera sina höga förväntningar på att folk ska attraheras av ”det unika sättet att spela”, vilket påminner om hur de resonerade med Wii. Men även Wii U.

Wii sålde 101 miljoner enheter innan den togs ur produktion. Det är ett extremt högt satt mål för Switch, i synnerhet efter att Nintendo skadat sitt varumärke med Wii U (som sålt i 13,5 miljoner enheter när den nu tas ur produktion) och inte verkar ha lyckats reparera förhållandet till tredjepartsutvecklarna.

Kimishima har tidigare berättat att Nintendo hade lika högt ställda förväntningar på Wii U. Den blev som bekant ingen ny Wii utan tvärtom den sämst säljande stationära konsolen från Nintendo. Riktigt så illa behöver det inte gå för Switch, men att sikta mot Wii-nivåer riskerar att leda till en kalldusch för både investerare och Nintendos ledning.

Rimligen måste de, om de menar allvar, anpassa produktionen utifrån dessa mål. Om det går sämre än väntat kan de hamna i samma läge som med Wii U med miljoner konsoler i lager som de inte kan prisdumpa utan att göra en rejäl förlust.

(Visited 51 times, 1 visits today)