På fredag lanserar Nintendo sin nya spelkonsol Switch. GameStops chef hävdar att efterfrågan är ”tremendous” och större än när Wii U lanserades 2012. Personligen känner jag däremot inget sug efter Nintendos nya hybridkonsol. Och det stör mig lite.

Det är visserligen länge sedan jag tillhörde Nintendos målgrupp, om jag nu ens någonsin gjort det. Den senaste Nintendokonsol jag köpte var Gamecube och det var inte för att spela Super Mario Sunshine eller The Legend of Zelda: The Wind Waker utan i första hand Capcoms Resident Evil 4 och Segas Super Monkey Ball. Gamecube var dock en trevlig konsol som likt Xbox hade förtjänat ett lite bättre öde under den generation som fullkomligt dominerades av PlayStation 2.

Wii satte som bekant spelvärlden i hypnos medan Wii U blev den sämst sålda stationära Nintendokonsolen hittills. Jag har uttryckt tvivel kring chanserna för Switch att slå igenom, vilket inte ska förväxlas med en önskan att den ska floppa. Det har jag förstås ingen anledning att hoppas på.

På spelforum är hypen hög, som den ofta är när Nintendo ska lansera nytt. Ute bland vanligt folk verkar det däremot svalare. Det är de mest hängivna som förbokar och köper på lanseringsdagen. Den stora prövningen kommer alltid månaderna efter. Finns det något som lockar då? Nintendo har Mario Kart 8 Deluxe och Splatoon 2, men efter dessa två vet vi väldigt lite om vad som händer under perioden fram till Super Mario Odyssey under julhandeln.

Med ett så pass högt pris kommer spelutbudet att bli särskilt viktigt för Switch. Här har Nintendo fortfarande mycket kvar att bevisa. Och de synkproblem med JoyCon-kontrollen som det rapporterats den senaste tiden kommer synnerligen olägligt dagar före lanseringen – hittills har Nintendo inte svarat.

Switch är en mer attraktiv konsol än Wii U någonsin var. Ändå känner jag lika lite hype nu som då. Det är trist, för någonstans vill jag känna hype inför en ny konsol. Även om jag inte tänker köpa den här och nu. Wii U hade en hygglig lineup vid lanseringen, därefter dog intresset för konsolen raskt ut. I bästa fall kommer Switch vandra motsatt väg.

På fredag kommer i vilket fall allt ljus att vara på Nintendo Switch. Prövningens tid kommer som sagt efteråt.

(Visited 76 times, 1 visits today)