Efter att Yu Suzuki drog igång sin Kickstarterkampanj för Shenmue III, som har gett närmare 6,7 miljoner dollar, har fansen krav på att Sega ska släppa en HD-remaster av Shenmue och Shenmue II ökat.

En HD-remaster vore ju smart på så många sätt. Att låta både gamla fans och nya spelare ta del av dessa två ikoniska spel skulle öka hypen inför Shenmue III (vilket i och för sig inte Sega skulle tjäna ett nickel på, men det är trots allt deras varumärke) och samtidigt skulle Sega kunna dra nytta av denna hype genom att öka intresset för HD-remastern. Win-win, således.

I september registrerade Sega shenmuehd.com och shenmueremastered.com, vilket uppmärksammats först nu. Innan vi hoppar jämfota av glädje ska det sägas att ett registrerat varumärke inte behöver betyda annat än att ett bolag vill skydda varumärket i fråga.

Men en remaster skulle onekligen ligga helt rätt i tiden. Shenmue III ska släppas i slutet av 2017, men de flesta tror att 2018 är troligare. Att då släppa Shenmue och Shenmue II HD förefaller mycket logiskt.

Vi vet att det finns många utmaningar att göra remasters av dessa spel, och för att de ska bli bra för en modern publik behöver Sega inte bara putsa på grafiken och upplösningen utan jobba med både kostsamma ljuddubbningar och den styltiga kontrollen, som är spelens svagheter och känns väldigt förlegade i dag.

Jag är lite tveksam till att Sega kommer lägga ned så mycket resurser på detta för en högst oklar inkomst i retur. Mer troligt är en rak HD-remasters, det vill säga med bättre upplösning och grafik men inte så mycket mer. Men om de verkligen ska göra en remaster vore det allra bästa att ge allt och släppa spel som inte bara gläder gamla fans utan också kan locka nya.

(Visited 54 times, 1 visits today)