Nintendo har under en tid blickat framåt mot lanseringen av sin nya hybridkonsol Switch. Men det kommer dröja innan vi får några officiella försäljningssiffror eftersom den släpps den 3 mars.

Här och nu kan Nintendo meddela att de under det senaste kvartalet (1 oktober-31 december) sålde 200 000 Wii U-konsoler och 6,45 miljoner Nintendo 3DS, vilket var ökning med 10 procent för den bärbara maskinen jämfört med samma kvartal 2015. 3DS står på 65,3 miljoner sålda så långt och har gått starkt på sistone tack vare Pokémon.

Under hela 2016 såldes 760 000 Wii U-konsoler, vilket nästan mötte målet på 800 000. Totalt sedan lanseringen 2012 har det sålts 13,56 miljoner Wii U, och så mycket mer än så kommer det inte att bli eftersom Nintendo har kallat tillbaka konsolerna från återförsäljarna och avslutat produktionen. Det gör konsolen till det största fiaskot av alla stationära konsoler som Nintendo har lanserat.

Kapitlet Wii U, som varit ett alltjämt sorgligt sådant för Nintendo ända sedan lanseringen, avslutas nu, och det är som om Nintendo inte kan vända blad snabbt nog. Vilka lärdomar de dragit av de senaste fyra åren kommer vi bli varse ganska snart när Switch släpps och ska marknadsföras och förses med spel.

Jag har ställt mig skeptisk till Switch och dess chanser att slå igenom kommersiellt, men större mirakel har förstås hänt. Hur det än går kommer spelvärlden att bevaka Nintendos nya konsol med största tänkbara intresse. Efter en succé som Wii och ett fiasko som Wii U vet man aldrig riktigt var man har Nintendo. Det är väl någonstans också en del av tjusningen.

(Visited 64 times, 1 visits today)