Välj en sida

Den hade legat i några veckor här hemma. Blu-ray-filmen Jason Bourne. Först nu fick jag lust att se den.

Jag var ett fan av de tre första Bourne-filmerna. Jag köpte dem på HD DVD när det begav sig, de var tillsammans med filmer som King Kong och Pianisten bra filmer att visa upp det nya filmformatet med.

Jason Bourne är den första filmen i serien som inte har den ludlumska titeln ”The Bourne…”. I övrigt är det mesta sig likt. Matt Damon, Julia Stiles, Paul Greengrass, producenterna Frank Marshall och Doug Liman, allihop är tillbaka. Och Tommy Lee Jones har ersatt tidigare CIA-chefer som den som vill jaga och kallblodigt döda Bourne. Ny i gänget är stjärnan Alicia Vikander som spelar den återhållsamma kraften som vill ”prata” med Bourne.

Slutresultatet? En rätt bra historia som hålls tillbaka av vissa svårsmälta överdrifter (Vincent Cassel spelar en skicklig lönnmördare som löper helt amok i slutet). Särskilt mycket skådespeleri blir det inte, särskilt inte för Matt Damon som mest tillbringar hela filmen med att fly. Men det är också tydligt att de försöker utveckla jakten på Bourne hela tiden – det måste vara den första biljakten i ett parkeringshus jag har sett.

Tyvärr saknas den där riktigt starka karaktären på fiendesidan. Här finns ingen Pamela Landy (Joan Allens karaktär i The Bourne Supremacy). Alicia Vikanders karaktär är tråkig och humorlös. Tyvärr. Vi vet ju att Vikander är en bra skådis, men här får hon en väldigt platt och färglös karaktär att spela.

Summa summarum är Jason Bourne är gedigen Bourne-rulle. Spännande och underhållande för stunden men lite förutsägbar mot slutet och av det skälet kanske inget jag kommer se om.

En svag 4/5

(Visited 26 times, 1 visits today)