Medan Nintendo är helt öppna med hur bra (eller dåligt) deras konsoler och spel säljer, och Sony åtminstone är generösa nog att dela med sig av siffror när PlayStation 4 når nya milstolpar har Microsoft inte sagt ett knyst om försäljningen för Xbox One två och ett halvt år.

Förklaringen är enkel: oavsett hur Microsoft skulle vända och vrida på statistiken skulle Xbox One framstå som hopplöst efter PS4. Xbox har alltid varit starkast på den nordamerikanska marknaden, varit en ganska marginell företeelse i Europa och ett skämt i Japan. Detta har inte ändrats under denna generation, skillnaden nu jämfört med när Xbox 360 fanns på marknaden är att Sony säljer bättre även i USA den här gången.

Enligt uppgifter från Superdata har Xbox One sålts i 26 miljoner exemplar världen över. Detta överensstämmer tämligen väl med Electronic Arts uppgifter om att det vid årsskiftet hade sålts totalt 80 miljoner konsoler (PS4+Xbox One). Sony har meddelat att PS4 efter julhandeln står på 53,4 sålda miljoner enheter.

Förhållandet mellan PS4 och Xbox One är således 2:1, och det ser inte ut att minska. Om Superdatas uppgifter är korrekta betyder det att Xbox One gick från 19 till 26 miljoner under 2016. En svag siffra, i synnerhet när vi betänker att Microsoft såg ett starkt andra halvår i Nordamerika genom lanseringen av Xbox One S. Detta betyder att PS4 dominerar Europa fullständigt.

Det blir allt tydligare att Xbox One aldrig kommer att bli en ny Xbox 360. Det tåget har gått, och Sony har genom bra prissättning och en enkel ”spelen först”-approach vunnit spelarnas hjärtan denna generation. Det är inte så mycket Microsoft kan göra åt den saken nu.

Under senhösten väntas en ny Xbox One: Scorpio. Microsoft hoppas förmodligen att den ska kunna återuppliva varumärket ännu en gång, men det är oklart om de kan lyckas med det eftersom Scorpio är en premiumkonsol som väntas vara avsevärt dyrare än Xbox One S.

Det Xbox One framför allt behöver just nu är nya exklusiva spel.

(Visited 177 times, 1 visits today)