Det finns spel som underhåller och ger oss glada minnen och upplevelser. Och så finns det spel som ger oss något som aldrig lämnar våra sinnen. Något som finns där i hjärnkontorets ömma vrår åratal efter att vi först spelade dem, lika starka och verkliga nu som då. Det är dessa spel som upphör att bara vara en form av ögonblicklig underhållning, utan blir något större. Något viktigare.

Shenmue och Shenmue II är sådana spel för mig. Min första upplevelse med Shenmue kan nog bara beskrivas som smått magisk. En helt ny värld hade öppnat sig. Det var inte den där vanliga känslan som riktigt bra spel kan framkalla – att jag bara måste spela klart det här, att jag inte kan lägga det åt sidan trots att ögonen rinner och huvudet dunkar av trötthet.

Nej, det var känslan av symbios. Jag levde mitt liv i Shenmue. När det blev sent gick jag hem till residenset och Ine-san och sov och sparade spelet. Sedan gick jag själv och lade mig i verkliga livet. Dagen efter fortsatte vi våra liv, Ryo och jag. Jag strosade på Dobuitas gator när snön började falla och tonerna av ”Loneliness” klinkande i bakgrunden. Jag tittade ut och såg snöflingorna falla även utanför mitt fönster. Vi var ett, Ryo och jag.

Natt i bergen i Shenmue II.

Ni som klagar på att Shenmue är för långsamt har inte förstått. Spelet ger dig makten över tiden. Har du inte tid eller tålamod, spela Call of Duty i stället. Ni som klagar över det osannolika i att Ryo Hazuki minsann har tid att spela både arkadspel och samla på plastleksaker i automater har inte förstått. Det är klart att en ung man som fått se sin far bli mördad behöver rekreation. Att tänka på något annat i några minuter. Även människor i sorg har tid för skratt, biobesök och en hobby. Tvärtom kan just dessa bli viktigare än någonsin.

Med Shenmue II nådde mitt intresse och fascination för Yu Suzukis verk en annan nivå. Nu kom Kina in i bilden, och här började spelets påverkan på mitt liv ta mer konkret form. Uppföljaren är det bättre spelet. Det är större, mer varierat och mer actionbetonat. Det händer kort sagt mycket mer.

Shenmue är inte för alla. Men det är viktigare än något annat spel för tillräckligt många för att det ska kunna kallas ett fenomen. Inget annat spel än Shenmue III hade jag stöttat på Kickstarter med flera tusen kronor. Så viktigt är det för mig att få fortsätta den här upplevelsen. Efter så många års väntan tycker jag faktiskt att jag förtjänar det. Att vi förtjänar det.

Se gärna Digital Foundrys återbesök i Shenmue II. Det är en god påminnelse om vilken fantastisk prestation detta spel var.

(Visited 52 times, 1 visits today)