Den digitala spelförsäljningen har ökat på den fysiskas bekostnad under runt ett decennium nu. Spelskivans död har förutspåtts gång efter annan, men än i dag existerar den.

Electronic Arts räknar med att nästan vart tredje spel som säljs till PlayStation 4 och Xbox One är digitalt. Till PC är den siffran 75-80 procent. Det är inte troligt att EA:s siffror skulle avvika särskilt mycket från andra utgivares, så vi kan räkna med att vart tredje sålt spel är köpt i någon av alla onlinebutiker.

Personligen gillar jag fysiska spel i min spelhylla. Jag gillar fånigt nog hur den gröna respektive blå färgen breder ut sig i takt med att jag köper fler spel. Så mycket mer än så är det inte.

Ty egentligen är ett spel på skiva i dag inte riktigt vad det en gång var. Spel måste installeras, vilket får hårddisken att fyllas oacceptabelt fort. De måste dessutom ofta patchas och uppdateras för att fungera, så när servrar väl stängs i framtiden kommer många spel vara ospelbara. Detta är den stora skillnaden mellan en fysisk utgåva 1996 och 2016.

Det är även svårare att få support om ditt nedladdade spel skulle krångla. I dag kan man som konsument alltid gå tillbaka till butiken.

Jag tror att utvecklingen mot en helt och hållet digital spelmarknad är oundviklig, men det kommer dröja längre än vad många trott. Egentligen har det väl redan gjort det då den fysiska skivan, som tidigare påpekat, redan dömts ut och ändå fortfarande fyller återförsäljarnas hyllor, köps, byts in och köps igen.

Andrahandsmarknaden är något annat som kommer försvinna om de fysiska utgåvorna ersätts helt och hållet av digitala motsvarigheter. Visst skulle detta kunna kompenseras med möjligheten att köpa äldre spel väldigt billigt online. Men det är ändå inte riktigt samma sak.

Och visst skulle man teoretiskt kunna traska in på GameStop och handla en nedladdningskod som man gör med PC-mjukvara som Office i dag – men varför gå över ån efter vatten?

Däremot måste inte specialutgåvorna försvinna som en följd av denna förändring. Utgivarna tjänar storkovan på plastfigurer som säljs för mellan ettusen och tvåtusen kronor stycket och har således inga skäl att överge denna affärsmodell. Det är ju bara att skicka med en nedladdningskod i stället för en skiva.

Att våra spel i framtiden inte kommer stå på en prydlig rad i en hylla är en sak. Det är tråkigt för oss samlare, men inte för någon annan. Ett större problem är lagringsmedium som inte räcker till. Jag har ett drygt tiotal spel till Xbox One plus ett antal mindre spel som köpts digitalt. Det är inte mycket. Men hårddisken är redan full, vilket har tvingat mig att avinstallera stora spel som Halo 5 och Quantum Break för att ge plats åt nya spel.

Jag har emellertid spelen i hyllan och kan installera dem igen när jag vill. I fall där ett spel som köpts digitalt måste avinstalleras för att ge plats åt nya måste det kunna garanteras att jag när som helst kan återinstallera dem igen. Vår investering på närmare 600 kr hänger på att denna funktion fungerar felfritt.

Den digitala framtiden kommer. Förr eller senare. Vi är delvis redan där. Det har givetvis sina fördelar, inte minst vad gäller bekvämlighet. Men som synes är jag heller inte utan farhågor.

(Visited 39 times, 1 visits today)