Ibland kan en mindre modell av en konsol bli som ett slags nylansering och väcka nytt intresse för formatet. Så skedde när Sony lanserade PlayStation 3 Slim, som var både mindre och billigare än den dyra originalmodellen. Nu verkar samma sak ske för Xbox One.

Efter att ha vunnit två månader i rad i Nordamerika kommer positiva nyheter runt Xbox One S även från Storbritannien. MCV rapporterar att försäljningen ökade med nära tusen procent från en vecka till en annan.

Det säger visserligen inte mer än att många kan ha väntat med att köpa konsolen tills den nya modellen kom ut. Det som säger desto mer är att Xbox One hade en marknadsandel på 71 procent under förra veckan, vilket är en ökning med 76 procent jämfört med samma vecka förra året. Att Microsoft bundlar konsolen med FIFA 17 gör säkerligen sitt till på de fotbollstokiga brittiska öarna.

PS4 Slim har inte alls fått samma varma mottagande än så länge, PS4 stod för endast 19 procent av försäljningen under den aktuella veckan och Sonys konsol har tappat två tredjedelar jämfört med samma tid i fjol.

Nu ska sägas att en enskild vecka är en otillräcklig mätperiod för att kunna dra några direkta slutsatser. Det kan vara så att vi nu bevittnar en vändning till Xbox fördel i Storbritannien, men det kan också vara så att denna försäljningsökning är glömd så snart PS4 Pro lanseras den 10 november. Egentligen är det först efter nyår, när siffrorna för december har inkommit och vi då har en chans att överblicka hela julhandelsperioden, som vi kan börja prata om ett eventuellt trendbrott.

Här och nu kan dock Microsoft känna sig lite nöjda. En rätt ovan känsla för företaget som kämpat i motvind med Xbox One ända sedan den utannonserades.

(Visited 23 times, 1 visits today)