Vi går i väntans tider på att Nintendo ska avtäcka NX. Än har inget datum satts. Samtidigt som Foxconn uppges starta förserier inför massproduktionen av Nintendos kommande konsol, förbereder det japanska spelföretaget sig för att avsluta det sorgsna kapitlet Wii U.

Enligt Gameseek har Nintendo bett brittiska återförsäljare att lägga sina sista beställningar av Wii U-konsoler. Den som inte gjort den senast den 30 september riskerar att bli utan. Europa har varit den svagaste marknaden för Wii U, så det är naturligt att börja här.

Om detta hänger ihop med att Nintendo nyligen hade ett möte med europeiska återförsäljare är oklart. Även om Gameseek drar alldeles för långtgående slutsatser när de tolkar nyheten som att NX ska lanseras redan nu i december, är det uppenbart att Nintendo är på väg att dra ur proppen för Wii U. Vi kan vänta oss liknande nyheter för Nordamerika och Japan framöver.

Eftersom NX inte ens har avtäckts vet vi inget om releasedatum, men The Legend of Zelda: Breath of the Wild ska släppas i mars, och förväntas bli en releasetitel. Så en lansering i slutet av mars 2017 är det vi har att gå på i nuläget. En försening kan förstås inte uteslutas.

Om uppgifterna om Foxconns produktionstakt stämmer innebär det att Nintendo förväntar sig att sälja 10 miljoner NX-konsoler årligen. Det är ungefär samma höga mål som de satte för Wii U, som efter snart fyra år inte ens har nått 14 miljoner.

NX verkar dock vara något nytt, en bärbar hybridkonsol som kan dockas till TV:n, vilket gör dess potential större. Vi ska minnas att Nintendo har sålt över 60 miljoner Nintendo 3DS på drygt fem år. Om dessa kunder kan lockas att köpa NX, är succén ett faktum.

Men det hänger förstås helt och hållet på om Nintendo har lyckats bygga en intressant plattform den här gången.

(Visited 48 times, 1 visits today)