Apple visade under onsdagskvällen upp Iphone 7. Det var inte förbättrad batteritid, en skärm med bättre ljusstyrka eller omarbetad hemknapp som fångade folks uppmärksamhet. Den största nyheten var vad telefonen inte har: ett hörlursuttag.

Vissa menar att beslutet att slopa 3,5 mm-uttaget för hörlurar är ett lika naturligt steg som när Apple plockade bort diskettstationen eller DVD-läsaren i sina Mac-datorer. Eller, som senast, usb-porten. Det är emellertid uppenbart att det alltid finns svagheter i att plocka bort en funktion. Personligen gillar jag både DVD-läsare och usb-kontakter, och jag skulle faktiskt inte vilja ha en telefon utan ett hörlursuttag.

När Apple plockade bort DVD-läsaren fick vi i stället en tunnare dator. Men vad får den som köper Iphone 7 i stället för ett hörlursuttag? Bättre ljud, sägs det. Det återstår att se om det stämmer och om det var värt det. (Dessutom finns det andra aspekter av detta som är mer allvarliga och som inte uppmärksammats så mycket än, läs The Verge som har tittat närmare på både DRM och integritetsaspekter.)

Därtill får du valet att antingen köpa Apples så kallade airpods (applespråk för trådlösa hörlurar) för en tusenlapp eller en adapter för runt trehundra kronor om du vill använda dina gamla hörlurar.

Och ärligt talat, att behöva ladda sina hörlurar? Är det ett steg framåt? Det är som om tekniken går i cirklar, eller möjligen som en dans – två steg fram och ett steg tillbaka. Ekonomiskt är det säkert en toppenidé med trådlösa hörlurar. Folk kommer tappa dem och köpa nya.

Jag hoppas att konkurrenterna inte följer efter denna gång, men de lär säkerligen hålla ögonen på reaktionerna och inte minst försäljningen.


Apple fortsätter att gå sin egen väg. Gilla det eller inte.

(Visited 41 times, 1 visits today)