Givet hur länge vi har vetat att Nintendo arbetar på sin kommande spelplattform med arbetsnamnet NX och givet hur allt läcker på nätet numera, är det anmärkningsvärt att vi inte fått se så mycket som en suddig bild av vad denna konsol är. Några fejkade har vi förstås fått.

Nu hävdar Eurogamer att NX ska visas upp i september. Det uppges vara en hybridkonsol – en bärbar enhet med löstagbara kontroller och ett slags dockningsstation till TV:n. På detta sätt kan Nintendo effektivisera sin spelutveckling och slippa sprida sina resurser på flera plattformar.

Mest intressant är kanske att plattformen ska använda kassetter, inte skivor. Frågan är vad detta betyder mer konkret. Menar de verkligen kassetter eller är det inte snarare SD-kort som avses? En annan sak som ger lite huvudbry är prestandan. NX uppges använda Nvidias Tegra-teknologi (som även används i Nvidia Shield). Det ska handla om Tegra X1, vilket i så fall placerar NX någonstans mellan Wii U och Xbox One prestandamässigt (mer om den tekniska biten här).

Det vore inte överraskande. Nintendo har hela tiden sagt att de inte jagar grafisk överlägsenhet. Om uppgifterna om konsolen som en hybrid är korrekta tyder mycket på att Nintendo offrar en del prestanda för att få en bra balans i den bärbara enheten men också för att inte driva upp priset för mycket. En rimlig gissning är därför att NX inte kommer överträffa vare sig Xbox One eller PlayStation 4.

Även Kotaku anser att Eurogamers uppgifter har ”tyngd”, så kanske ligger det något i dem den här gången. Om ovanstående uppgifter stämmer är NX nästan precis den sortens maskin som det har spekulerats om ända sedan världen gav upp Wii U och började se fram emot Nintendos nästa plattform.

Det som överraskar mig mest är att inget i Eurogamers artikel tyder på en gimmickartad kontroll den här gången. Då är frågan vad som egentligen ska locka folk att lägga ned mobiltelefonen på bussen och välja bort PS4 eller Xbox One i vardagsrummet. Spelen, är säkerligen Nintendos svar. Men då behövs mer än bara Nintendos egna varumärken.

(Visited 34 times, 1 visits today)