Apple visar minskad försäljning för det senaste kvartalet, enligt företagets kvartalsrapport. Detta gäller för företagets samtliga produkter.

Det såldes 4,25 miljoner Mac-datorer, vilket var ett tapp på drygt 10 procent jämfört med samma kvartal 2015. Även 10 miljoner sålda Ipads innebar en minskning (drygt 8 procent).

Den största procentuella tillbakagången stod Iphone för. Apple sålde 40,4 miljoner Iphone-telefoner (alla modeller inräknade), och det var 15 procent lägre än samma period i fjol. Som tillägg till detta kan också nämnas att Apple Watch uppges sälja trögt.

Apple tjänar fortfarande grova pengar, och analytikerna hade räknat med en ännu större minskning, vilket gjorde att marknaden trots allt reagerade positivt.

Noterbart är att huvudkonkurrenten Samsungs flaggskeppstelefon Galaxy S7 och S7 Edge säljer bättre än Iphone 6S i USA. Avståndet mellan de båda kombattanterna var 16 procent. Det ska nämnas att S7 är nyare och att detta skulle tala till dess fördel, men Apple har historiskt lyckas sälja bättre än sina konkurrenter även med äldre modeller.

I slutet av maj hade Samsung en marknadsandel i USA på 37 procent mot Apples 29 procent. Även när det gäller märkeslojalitet har Samsung gått framåt och nosar nu på Apples fantastiska 88 procent med sina 86 – en framgång för ett bolag som tidigare har varit rätt dåligt på att behålla sina kunder men desto bättre på att locka nya.

I september ska vi få se en ny Iphone. Om historien är något att gå efter bör Apple avtäcka Iphone 7, en telefon med större förändringar än vad 6S erbjöd för ett år sedan.

Konkurrensen är mördande, och Samsung har genom Galaxy S6 och S7 visat att de kan tävla i premiumsegmentet. Nu krävs ett svar från Apple.

(Visited 29 times, 1 visits today)