Välj en sida

Xbox 360 släpptes den 22 november 2005 och har sedan dess sålts i runt 85 miljoner enheter världen över. Hälften av dem på nordamerikansk mark. Trotjänaren fyllde alltså tio år i vintras.

Men nu är det slut. Microsoft har meddelat att de avslutar produktionen av Xbox 360. Under rubriken ”Achievement Unlocked: 10 Years – Thank you, Xbox 360” skriver Xbox-chefen Phil Spencer ett litet avskedsbrev till Micosofts största framgång i spelbranschen.

Även om produktionen av konsolen och tillbehören till den nu avslutas, kommer tjänsterna att fortsätta fungera.

Det är fullt möjligt att Microsoft aldrig kommer överträffa den succé som Xbox 360 blev i spel- och underhållningsbranschen och det genomslag som den fick inte minst tack Kinect. Xbox One är inte riktigt i närheten.

Jag har väldigt många minnen med Xbox 360. Från de första varven i Project Gotham Racing 3 och de skräckfyllda vandringarna i den mörka tunnelbanan i Condemned till kampen mot ondskan i Alan Wake och dödsföraktande hopp mot trygghet i rebooten Tomb Raider var Xbox 360 en maskin att gilla.

Handkontrollen var överlägset bäst på marknaden, Microsofts sätt att uppdatera och förbättra menyer och gränssnitt gjorde att konsolen kändes levande och det fantastiska spelutbudet gjorde Xbox 360 till ett måste under den förra generationen.

So long, brother. Tack för allt.

Läs även:
Min hyllning till Xbox 360 på tioårsdagen

(Visited 34 times, 1 visits today)