Välj en sida

I dag på morgonen svensk tid släppte Nintendo en delårsrapport för perioden april-december 2015. Denna inkluderar således årets överlägset mest inkomstbringande månader i spelbranschen, som är oktober-december.

3DS fortsätter att sälja hyggligt och har nått 57 miljoner ex efter snart fem år på marknaden. Wii U såldes i 3,06 miljoner enheter under nämnda niomånadersperiod, 1,87 miljoner av dessa såldes under årets tre sista månader. Detta kan jämföras med de 8,4 miljoner PS4-konsoler som Sony sålde under samma period. Försäljningen för helåret 2015 blev 3,4 miljoner.

Detta är ändå överraskande stabilt och faktiskt snäppet bättre än under 2014. Sista kvartalet är nästan identiskt med hur Wii U har sålt under samma tid på året sedan 2013. Detta trots att Nintendo hade Super Mario 3D World 2013, Super Smash Bros. 2014 och endast Mario Tennis: Ultra Smash och Xenoblade Chronicles X att konkurrera med julhandeln 2015. Dock har Splatoons lite oväntade framgångar samt givetvis Super Mario Maker hjälpt till.

Wii U står på 12,6 miljoner sålda enheter vid årsskiftet och kommer sannolikt, precis som jag har trott sedan 2013, landa på max 15 miljoner enheter när den ersätts. Då har Wii U ändå överraskat mig med en oväntat stark julhandel 2015 det höga priset och skrala spelutbudet till trots.

Amiibo fortsätter att sälja bra. Nintendo har sålt 20,5 miljoner Amiibo-figurer och 21,5 miljoner Amiibo-kort. Nya miljonsäljare har också tillkommit. Lite överraskande har Yoshi’s Woolly World sålts i 1,3 miljoner ex. Mario Kart 8 har nu köpts av mer än varannan Wii U-ägare (7,2 miljoner) och fjolårets stora överraskning Splatoon har köpts av var tredje (drygt 4 miljoner).

På releasefronten ser det oerhört tunt ut under 2016, både för 3DS och Wii U. Till sin stationära plattform släpper Nintendo en remaster av Wii-spelet The Legend of Zelda: Twilight Princess och Pokkén Tournament i mars, följt av Star Fox Zero i april och ett nytt Mario & Sonic-spel lagom till sommarolympiaden. Utöver detta har nya Zelda fortfarande inget lanseringsdatum.

Det luktar ny konsol lång väg. Om detta fick vi inte veta något i Nintendos delårsrapport eller efterföljande briefing. Men det lär inte dröja så länge nu innan vi får mer kött på benen.

Lite perspektiv på Nintendos konsolförsäljning historiskt.
(Visited 30 times, 1 visits today)