Välj en sida

Microsoft tog sina första stapplande steg in på konsolmarknaden med Xbox. Året var 2001 (den lanserades i mars 2002 i Europa) och Microsoft hade stora planer.

Så här i efterhand var det hela tiden osannolikt att det skulle säljas 100 miljoner Xbox-konsoler, särskilt som fenomenet PlayStation 2 skördade sina historiska framgångar just då. Men 22 miljoner sålda enheter lyckades i alla ge Microsoft en biljett in till konsolmarknaden.

Microsoft trodde sig kunna vinna genom att lansera sin nya Xbox före konkurrenterna. Mantrat var ”först till 10 miljoner vinner”. Xbox fick därför bara fyra år på marknaden (inte ens det i Europa) innan den gav plats åt Xbox 360.

Ett års försprång vann inte generationen åt Microsoft (något som hette Wii dök upp), men det bidrog säkerligen till framgången. Den gången fick de emellertid även hjälp av att ett kaxigt Sony satte prislappen på 599 dollar och släppte en konsol som var så komplicerad att arbeta med att det tog även de bästa utvecklarna ett helt år att förstå sig på den.

Efter ett avbrott under en generation är Sony tillbaka på tronen igen med PlayStation 4. Därför frågar jag mig om Microsoft kanske går i liknande tankebanor nu som 2004. Xbox One blev inte vad Microsoft planerade och förutspådde. Avtäckningen var katastrofal och lanseringen grumlades av denna. Kinect tyngde ned konsolen prismässigt. Microsoft tvingades till stora omprövningar. Ut på andra sidan kom en konsol som i allt väsentligt liknar PlayStation 4 men som har färre exklusiva spel och färre indiespel.

PS4 stormar fram som ett ånglok just nu. Inte ens i USA, där Xbox 360 dominerade PS3, är Microsoft marknadsledande längre. Samtidigt har Xbox tappat mark även i Europa och fullständigt utplånats i Japan. Positiva tecken finns i några stora latinamerikanska länder, men detta är en tillväxtregion som inte lär ge särskilt stora avtryck i försäljningen riktigt än.

Det är inte osannolikt att PS4 kommer att besegra Xbox One med förhållandet 2:1 (i vissa europeiska länder har Sony uppemot 90 procent av marknaden. Detta är förödmjukande för Microsoft efter att de legat jämsides med Sony under den förra generationen globalt (där PS3 till slut gick förbi Xbox 360 ändå).

Phil Spencer har svarat ”jag vet inte” på frågan om Xbox One kan komma ikapp PS4. Han vet förstås att loppet är kört. Det Spencer har ägnat sig åt sedan han tog över som Xbox-chef är att lägga så mycket avstånd som möjligt mellan den nuvarande affärsplanen och den gamla.

Problemet just nu är att Xbox One inte erbjuder tillräckligt mycket exklusivt material för att locka spelare från PS4. Xbox Live är heller inte det självklara valet för onlinespel. Vid det här laget, när över 36 miljoner köpare har valt PS4, varav många valde Xbox 360 förra gången, är det i stort sett omöjligt för Microsoft att vända skutan.

Detta faktum skulle kunna tala för att Microsoft vill hinna före Sony nästa gång. Vi ska inte bli chockade om Microsoft beslutar sig för att släppa nästa Xbox ett år före PlayStation 5.

Jag hoppas att det inte blir så. Jag hoppas att vi har en lång generation framför oss och att vi ännu inte närmat oss halvtid. I mina ögon är sju år en lagom cykel för en konsolgeneration. Då hinner nya varumärken födas och få uppföljare. Naughty Dog hann med tre Uncharted samt The Last of Us till PS3. Microsoft hann agera utgivare åt fyra Halo-spel till Xbox 360.

Jag håller tummarna för att Microsoft har tålamod och inte stressar fram en ny Xbox innan den nuvarande har nått sin fulla potential. Om det var något som den förra generationen faktiskt visade, var det att först ut inte automatiskt betyder seger.

(Visited 34 times, 1 visits today)