I går avtäcktes Samsungs nya modell i Galaxy S-serien, S7. Precis som i fjol ackompanjeras den av den något större Edge-modellen med rundad skärm.

Smarttelefoner genomgår en större förändring ungefär vart tredje år, och för Samsungs del skedde den i fjol. Då gick Samsung från plast till glas och aluminium, från telefoner med avtagbara bakstycken till lurar med mer premiumkänsla.

Det var därför att vänta att det mesta skulle vara sig likt från S6 när S7 nu visas upp för världen. Men det finns en del nyheter som är värda att lyfta fram. Den har fått små designmässiga förändringar som gör den mer greppvänlig. Ett plus är att kameran på baksidan inte sticker ut lika mycket den här gången.

Designen är annars välbekant och skärmen är precis som på S6:an en 5,1 tums quad HD Super AMOLED. Edge-modellen har den något större 5,5-tumsskärmen precis som Edge+-modellen från i fjol.

S6 är en fantastisk telefon, men den har en uppenbar nackdel: den är inte vattentät. Detta löser Samsung nu med S7, som både är vatten- och dammtålig och av detta skäl också blir något tyngre. Ramminnet är 4GB och Samsung tillåter också extra minne. Även batteriet har blivit större, särskilt på Edge-modellen, men vad detta gör i praktiken får vi nog vänta med att avgöra. Kameran erbjuder en upplösning på 12 megapixlar i stället för 16 men enligt Samsung är den avsevärt bättre i mörker. Även här återstår att se hur stor skillnaden egentligen är.

Samsung har gjort sig kända för att pressa in massor av mer eller mindre meningslösa gimmickar i sina Galaxy S-telefoner. Såväl ögonscrollning som massor av andra små funktioner har lanserats och sedan plockats bort i nästa modell. En ny fiffig funktion i S7 som faktiskt har ett syfte är Always-On Display, en möjlighet att alltid ha exempelvis klockan eller kalendern direkt på skärmen utan att behöva trycka på den. Enligt Samsung ska detta inte påverka strömförbrukningen särskilt mycket, dessutom stängs funktionen om telefonen ligger i fickan.

Överlag ser Galaxy S7 ut att bli en väntad evolution från S6, en premiumtelefon som bygger vidare på de förändringar som Samsung gjorde för ett år sedan och fixar en del som saknades eller inte var helt genomtänkt då.

För den som likt mig själv köpte en S6 för knappt ett år sedan finns knappast skäl att uppgradera nu, såvida man inte har ett omättligt prylbegär. Men för den som sitter på en något äldre modell (S4, S5 eller kanske en lur från någon annan tillverkare) ser S7 ut att vara ett väldigt bra val.

Samsung Galaxy S7 börjar säljas den 11 mars. Standardmodellen lanseras i svart och guld, Edge i färgerna svart, guld och silver.

Mer detaljer här.

(Visited 205 times, 1 visits today)