Xbox 360 lanserades den 22 november 2005 i Nordamerika. Vi i Europa fick vänta till den 2 december. Alltså i dag för exakt tio år sedan.

Microsoft verkar inte uppmärksamma detta nämnvärt. Förutom ovanstående bild på Facebook är det tyst. På Xbox.se handlar allt om Xbox One.

Men vi andra kan ju minnas. Xbox 360 var en fantastisk maskin. I mitt spelbibliotek finns många minnen från de senaste nio åren av mitt liv. Nedan är några få av dem.

5 favoriter

BioShock Infinite
BioShock var bra, men det tredje spelet i serien är ett mästerverk. Både vad gäller story, kontroll, art style, soundtrack – you name it.

Alan Wake
Remedys skräckis bjöd på en av den förra generationens allra mest stämningsfulla miljöer. En plågad författare som jagas av galningar i den nordamerikanska skogen var stekhett 2010. Alan Wake behöver få en uppföljare.

Halo 3
Det bästa Halo hittills. Det har jag insett nu. Kanske blir Halo aldrig bättre än när vi avslutade fajten 2007.

Project Gotham Racing 4
Serien som började som Metropolis Street Racer på Dreamcast blommade ut som Project Gotham Racing på Xbox. Det fjärde spelet innehöll även motorcyklar. Sällan har Shanghai varit så här vackert nattetid.

Sonic & All-Stars Racing Transformed
Sega-nostalgi och racingperfektion på samma skiva. Förmodligen det spel som de senaste åren snurrat allra mest i min Xbox 360. Ett mästerligt men utmanande spel vars hållbarhet egentligen är oändlig.

(Visited 51 times, 1 visits today)